Песник разуђене метафорике

Израелски песник и есејиста Амир Ор боравиће током наредне недеље у Србији, поводом српског издања своје најзначајније књиге песама „Музеј времена“, коју је објавио „Архипелаг“.

Збирка се појавила у песничкој едицији Елемент, у преводу Виде Огњеновић и Давида Албахарија. Амир Ор ће током боравка у Србији имати књижевне вечери у Београду, Новом Саду и Зрењанину. Орово књижевно вече у Београду одржава се у Клубу Дома омладине Београда 24. новембра, а о његовој поезији говориће Вида Огњеновић и Гојко Божовић.

Следећег дана Амир Ор дружиће се са убликом у оквиру Новосадског књижевног фестивала на броду „Цепелин“. Вече у Новом Саду почиње такође у 19 часова. Српска турнеја Амира Ора завршава се у Зрењанину, где ће овај песник имати књижевно вече 26. новембра у 19 часова у Позоришном клубу Зелено Звоно.

Књига Амира Ора „Музеј времена“ садржи песме снажног замаха, разуђене метафорике, истинске запитаности, казане са страшћу и уверењем какви су ретки у савременој поезији, најављује издавач. Пре две године „Архипелаг“ је објавио и књигу Орових изабраних песама „Похара“. Вида Огњеновић у поговору српском издању најновије  књиге наводи: „Песнички глас Амира Ора издваја се у разнородном и богатом вишегласју поезије нашег времена, као особен по избору тема, по самосвојној версификацији, језичком богатству и отворености метафоре.

Доследан у великом поверењу у моћ језика, Амир Ор пише отворену, разуђену, живу, разнолику песму, час мисаоно продубљену, час врцаву ругалицу, час загонетну, час огољену, час еротски разиграну, час стишану, сетну или горку. Песма Амира Ора се креће с ону страну првог погледа, јер он својом поезијом заправо непрестано одговара на сурови изазов неисказивог. Пред нама је, дакле, песник тоталне песме.“

Амир Ор (1956) рођен је и живи у Тел Авиву. Песник је, есејиста, уредник и преводилац. Аутор је неколико књига есеја и једанаест књига поезије, које су преведене на више од четрдесет језика. Оснивач је и главни уредник Издавачке куће „Хеликон“.

Р. Л.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести