Пијаниста Фреди Кемпф резиденцијални уметник Номуса

Британски пијаниста Фреди Кемп биће резиденцијални уметник овогодишњих Новосадских музичких свечаности, које ће бити одржане од 20. до 28. априла,

по програму чију коначну верзију управо данас објављује Музичка омладина Новог Сада. Новосадска публика тако ће се срести са Фредијем Кемпфом у више наврата.

На отварању Номуса овај познати британски уметник ће дириговати и бити солиста у извођењу Бетовеновог концерта, уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра. Потом ће приредити и реситал, на којем ће извести дела Чајковског, Прокофјева и Рахмањинова, а на крају ће свирати и “НС камерним ансамблом”, састављеним од познатих овдашњи музичара, попут виолинисте Мирослава Павловића, флаутисткиње Лауре Леваи Аксин, обоисткиње Сање Ромић, кларинетисте Александра Тасића... На програму овог концерта биће композиције Бетовена, Прокофјева и Гуноа.

Фреди Кемпф ће такође држати и мајсторски курс, а са ученицима музичке школе и студентима АУНС на овај начин ће се дружити још два учесника овогодишњег Номуса: француски квартет “Арод”, ка и плесач и кореограф Милош Софреновић, који ће на Номусу извести представу “О прихватању несавршености”, рађену по његовом концепту, на музику Игора Стравинског. Међу осталим учесницима овогодишњег Номуса свакако треба поменути познатог израелског мандолинисту Авија Авитала, интернационалну звезду на овом инструменту, који ће наступити на затварању Номуса са Немачким камерним оркестром.

Најављена су и још два концерта великих оркестара. Први је наступ Београдске филхармоније, под диригентским вођством Уроша Лајовица, са солистом на хорни Штефаном Дором из Немачке, а други је наступ Симфонијског оркестра Академије уметности у Новом Саду, са нашим познатим виолинистом Стефаном Миленковићем.

Од камерних концерата, очекује нас наступ оркестра “Анима музике” из Мађарске, са солистом на виолини Барнабашом Келеменом, и поменутог гудачког квартета “Арод”. Наступиће и четворочлани  “Јаношка ансамбл” из Словачке, а биће приређен и концерт духовних песама Бетовена, Хајдна и Брамса, у извођењу сопрана Катарине Јовановић, пијанисткиње Рите Кинке и виолисткиње Јелене Филиповић, са наратором Браниславом Лечићем.

Неуобичајен ће бити наступ “Глас дуа” (Стакленог дуа) из Пољске, који ће свирати на чашама. На овогодишњем Номусу нас као посебан спектакл очекује и акустична изложба звучних скулптура “Свечулни трагови светлости” Владимира Лабата Ровњева, односно концерт његовог ансамбла на сцени „Пера Добриновић” СНП-а коју ће пратити поставка необичних инструмената које је овај познати новосадски уметник конструисао.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести