Плеј Андрић

Новосадска редитељка млађе генерације Миа Кнежевић, после успешних представа ”Небески одред” и “Пожар” у Српском народном позоришту,“Кафа и цигарете - поздрав из Београда у “Атељеу 212,

“Она” у зрењанинском и “Кући” у суботичком Народном позоришту, управо је у Краљеву завршила рад на новој представи.“Плеј Андрић или људи о којима се не може много казати” премијерно се изводи вечерас и најављује се као један од најамбициознијих пројеката Краљевачког позоришта последњих сезона.

Представа је настала по мотивима неких дела нобеловца Иве Андрића које је Миа Кнежевић адаптирала за сцену, а у питању су “Травничка хроника”, приповетка “Мара милосница” и низ кратких прича. Основна идеја јој је била, како указује редитељка, да резимира простор и време на Балкану од почетка 19. до средине 20. века. Радња почиње 1806. у Травнику сценом у којој бегови причају о крупној новости да је Наполеон тражио у Стамболу да се отвори конзулат у Травнику. То је почетна историјска окосница, а радња се затим развија до наших дана. Представа покушава да покаже шта се уствари дешавало на овим просторима и како су се велика светска политичка и друштвена превирања рефлектовала на Балкан. По речима Мие Кнежевић, реч је о низу малих људи и њиховим судбинама који су на неки начин били изложени тим великим историјским променама и како се они са тим суочавају, како се то одражава на њихове мале животе па отуда и наслов “људи о којима се не може много казати”. У представи је преузет низ Андрићевих ликова како из “Травничке хронике” тако и из одабраних приповедака, а доминантне су најкрупније животне теме као што су смрт, болест, мушко женски односи.

Сарадник на сценском говору био је познати глумац и редитељ Радослав Миленковић који указује да му је био велики изазов како да тако савршеног писца, његов стил и језик учине пријемчивим говорном изразу глумаца. Процес рада на овој представи означио је као узбудљив, отворен, слободан, храбар и радостан и указао да је сигуран да ће сву њихову љубав за Андрића и професионално уметничку запитаност пренети на гледаоце, а у позоришту других задатака и нема.

У представи играју: Предраг Павловић, Кристина Јевтовић, Зоран Церовина, Горица Динуловић, Душан Вукадиновић, Биљана Талић, Угљеша Спасојевић, Светлана Миленковић и Владимир Јовановић. Сценографкиња је Миљана Вучковић, а костимографкиња Сенка Ранисављевић.

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести