Племенити лавиринти дечјег ума

Поема Александра Вуча “Подвизи дружине “Пет петлића”, у светлу просветне политике Краљевине Југославије, предмет је анализе Иване Р. Мијић Немет, објављене у броју 3

за ову годину Часописа о књижевности за децу “Детињство”, који издају Змајеве дечје игре. “Полазећи од претпоставке да је просветна политка индикатор општих друштвених, државних и политичких прилика, рад покушава да осветли начин на који је Вучо у поеми представио сложену релацију између школског система и света детињства”, наводи Ивана Р. Мијић Немет.

Следи и истраживање Берислава Ф. Мајхута и Сање С.Ловрић Краљ, о слици детета у дечјој књижевности, али не у краљевини, већ у социјалистичкој Југославији, односно педесетих година 20. века, које се, између осталог, дотиче и Данојлићеве песме “Проглас дечје републике”.     

Анкица М. Вучковић пише о роману “Муња у капи росе” Лазе Лазића, а Јованка Д.Денкова се, у тексту објављеном на македонском језику, бави романом “Супер девојче” Томе Арсовског. Песничком опусу за децу Мирослава Антића, посвећен је рад Милутина Ж.Павлова. “Писао је Антић с вером у ноћ кад оживе, цртежи све деце света, да, баш тако нас је убеђивао да верујемо у чуда. Отуда, да би се могао вратити из било каквог залута, верујем како дечја поезија Мирослава Антића надраста епоху у којој је настала, има ту моћ да види и прозре племените лавиринте дечјег ума”, указује Милутин Ж.Павлов.

На дечји лист “Рашка”, чији први број је објављен јануара 1930. у Новом Пазару, подсећа Хадија И. Yигал Кријешторац, а Милица Љ.Вучковић анализира роман “Тим Талир или Продати смех” Џејмса Криса. Часопис “Детињство” у овом броју објављује и прилог Александре Д.Павић Панић, посвећен родним стереотипима у уџбеницима енглеског језика као страног. 

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести