Почиње ФЕСТ: Од мејнстрима до андерграунда

Предстојећи Фест, који у петак почиње приказивањем филма „На млечном путу” Емира Кустурице, задовољиће различите укусе - од мејнстрима до андерграунда, тврди

 селектор програма „Thrills and kills„, „Границе” и „Microwave„ и члан Одбора фестивала Младен Ђорђевић.

Као илустрацију своје тврдње, он је навео да селекција „Границе” ове године запрво брише границе између документарног и играног филма, напомињући да се на великим светским фестивалима документарни филмови такмиче раме уз раме са играним, односно да се не прави више јасна разлика и да је сам назив „документарни филм” под знаком питања.

„Шта значи документарни филм? Да ли да вредност документа превазилази уметничку вредност? Свакако да не. Ако вредност документа превазилази уметничку вредност, онда је реч о телевизијској емисији. С друге стране, игране филмове можемо називати документом, историјским или документом нечије психе или емоционалног стања”, рекао је Ђорђевић.

Програм „Thrills and kills„ подразумева жанровска остварења - трилере, акције, хороре... а „Microwave” и ове године подразумева филмове рађене у скромним продукцијским условима, у условима „штап-канап”. „Мени је и даље жеља да кроз ту селекцију мотивишем млађе, али и старије ауторе да упркос недостатку средстава и нефинасирању од стране државних фондова, ипак направе уметнички вредна дела”, казао је Ђорђевић.

Он је на крају навео да су филмови у наведеним селекцијама намењени сладокусцима, посвећеницима, те да је важно да Фест има таква остварења, јер „мора да открива нове димензије, путеве који нису везани само за мејнстрим”. „Фест покушава да испрати провокативне филмове и ту се могу наћи остварења која су уметнички вредна, која преиспитују и руше разне табуе, од социо-политичких до сексуалних”, указао је Ђорђевић. 

Е. Н. Л.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести