Последње путовање Леонарда Коена

Леонард Коен, легендарни канадски музичар и песник, један од најугледнијих и најплодоноснијих визионара међу уметницима своје генерације, умро је у 82. години

у свом дому у Лос Анђелесу. На последњем албуму “You Want It Darker”, који је изашао пре три недеље, 21. октобра, практично је најавио своје путовање без повратка: “Hineni, hineni, My Lord” (“Долазим ти, Боже”, на хебрејском).

Рођен је 21. септембра 1934. у имућној јеврејској породици у Монтреалу. Током студија књижевности на Универзитету Макгил почео је да пише поезију. Његова прва књига песама изашла је у мају 1956. и звала се “Упоредимо митологије”, а другу “Кутија са зачинима Земље” објавио је пет година касније. Међутим, поезија није могала да му осигура егзистенцију, па се 1967. сели у Њујорк где улази у свет музике дружећи се са авангардним уметницима као што су Енди Ворхол и фронтмен рок бенда Velvet Underground Lu Rid.

Те године објавио је и први албум, “Songs of Leonard Cohen”, а највећи успех постигао је баладама о љубави, смрти, религији, сексу, мржњи, потрази за смислом живота, попут “Suzanne”, “So Long Marianne” и “Bird on the Wire”, коју су касније изводили многи музичари, од Џонија Кеша до Џоа Кокера. Познат по свом дубоком гласу и црном шеширу, током безмало пола века дуге канауторске каријере објавио је 14 албума и добио је око 40 награда, што за поезију што за музику. У Кућу славних рокенрола примљен је 2008, а Греми за животно дело добио је 2010. године.

Е. Н. Л.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести