Пожељно суочавање с новим изазовима

Војвођански симфонијски оркестар добио је награду часописа „Музика класика“ као наш најбољи ансамбл у протеклој 2014. години. Награде су уручене у Музеју Народног позоришта у Београду, а за категорију

 „оркестар године“ примио ју је маестро Берислав Скендеровић, шеф-диригент и директор Војвођанског симфонијског оркестра.

– Овим значајним признањем у свету класичне музике у Србији, Војвођански симфонијски оркестар заокружио је једну од најуспешнијих година до сада, из које је жири издвојио успешне концерте на 60. Сплитском љету и 65. Дубровачким љетњим играма, као и изузетно запажен мултимедијални концерт на међународном музичком фестивалу Номус 2014.

Премијерно извођење Штраусове симфонијске поеме „Тако је говорио Заратустра“ у Новом Саду, и Концерта за клавир и оркестар под називом „Зодијак“ савременог српског композитора Александра Симића, са пијанисткињом Ритом Кинком, био је музички догађај године и једино извођење ових дела у целом региону. И остала премијерно извођена дела, попут Концерта за виолину и оркестар бр. 1 Макса Бруха са Александром Тростјанским, Концерт за обоу и оркестар у Д -дуру Рихарда Штрауса са Хосе Антониом Масманом, као и Концерт за виолончело и оркестар у ха -молу Антоњина Дворжака са нашом прослављеном виолончелисткињом Ксенијом Јанковић, добиле су високе оцене – каже за наш лист Берислав Скендеровић и додаје да су поменута гостовања у Хрватској била први излазак овог оркестра у иностранство, те да су наишла на изванредан пријем и код публике и код критике која је забележила овај њихов успех.

Устаљени је обичај „симфоничара“ да на репертоар стављају никада или ретко код нас извођена дела, чиме су заслужили и пажњу и признања, и тако намеравају и да наставе. Врло брзо ће, наводи маестро Скендеровић, имати прилику да то поново покажу. – Војвођански симфонијски оркестар ће свечано затворити предстојеће Новосадске музичке свечаности, то је сада дефинитивно договорено, и за ту прилику на програму ће се наћи два дела која код нас никад нису извођена. Премијерно ћемо извести Концерт за две маримбе Небојше Јована Живковића, и „Планете“ енглеског композитора Густава Холста, савременика Рејфа Вон Вилијамса и Рихарда Штрауса.

Оваква премијерна извођења добра су и интересантна не само за публику, већ и за оркестар, јер је, наводи шеф-диригент ансамбла, суочен с новим изазовима и у прилици да преиспитује своје могућности. 
– Овај оркестар је уназад десет година извео, могу рећи, неколико најтежих дела из оркестарске литературе. Да подсетим само на неколико најважнијих као што су Малерове Прва и Пета симфонија, затим, пре две године на Номусу једно од најтежих дела „Прстен (без речи)“ Вагнера, па прошле године такође једно од најтежих и најкомплекснијих дела „Тако је говорио Заратустра“ Рихарда Штрауса.

Да не заборавимо и одлично извођење „Посвећење пролећа“ Стравинског на отварању претпрошле сезоне, дело које и највећи оркестри изводе једном у десет година. Има, наравно, још пуно великих и значајних композиција која планирамо да изведемо, јер за „симфоничаре“ такав репертоар, у смислу тежине дела, ни у техничком нити у музичко-извођачком смислу, не представља више тешкоћу. Можда је једини проблем у малом броју концерата, те се искрено надам да ћемо од следеће сезоне добити дуго обећано повећање броја наших наступа.

Војвођански симфоничари не одустају ни од планова за нова гостовања у иностранству. Већ су у преговорима око учешћа на фестивалу „Георг Енеску“ у Букурешту, једном од највећих фестивала оркестара у Европи. На овом престижном фестивалу учествују заиста најеминентнији оркестри, као што су лондонски, берлински, или санктпетербуршки. Тренутно „симфоничари“ чекају позив за учешће и надају се да ће га добити за ову или за наредну годину.
– Ако не будемо ове године учествовали на фестивалу у Букурешту, што је моја велика жеља, онда ћемо покушати на неком другом у окружењу, попут летњег фестивала у Будимпешти или и у Аустрији и Италији. Потрудићемо се, јер моја је жеља да сада не прекинемо ову традицију, те да макар једанпут годишње наступамо на неком од фестивала у иностранству – најављује Берислав Скендеровић. 

Наташа Пејчић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести