Познати први учесници нове „Егзит авантуре”

Рокенрол публика Концерта године у Новом Саду прва је имала прилику да сазна ко ће је забављати на Рок ет Егзит фестивалу. То су уједно била и прва имена овогодишње “Егзит авантуре” за коју је већ

почела продаја карата. Рок ет Егзит, Егзит, и Си денс, од прошле године су три фестивала која чине авантуру популарног бренда.

“Моторхед”. Довољно је рећи само то. Бар кад је о рокенролу реч.

“Иглс оф дет метал” такође нису непознати. концерт овог калифорнијског бенда представљаће континуитет у односу на први Рок ет Егзит, одржан прошле године, када су главне звезде били “Квинс оф стон ејy”. Yош Хом, који предводи “Квинсе”, свира и у бенду “Иглс оф дет метал”.

Домаћи бендови чији ће концерти претходити такозваним хедлајнерима биће “Шкртице”, “Ајсбурн” и “Гоблини”.

Предстојећи Егзит протећи ће у обележавању 15. рођендана званично најбољег европског музичког фестивала, који ће бити одржан од 9. до 12. јула на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, док ће други по реду “Си денс” бити одржан од 16. до 18. јула на плажи Јаз у Црној Гори. “Рок ет Егзит” биће посебна целина у оквиру Егзита.

И “Моторхед” слави рођендан. Британске звезде тврдог гитарског звука и једноставних ритмова имају стаж од 40 година, што их, уз “АЦ/ ДЦ”, “Ајрон мејден”, “Ролингстонс”, сврстава у најстарије активне рокенрол бендове икада.

Слављеничка турнеја значи и да ће поклоници имати прилику да чују ретроспективни репертоар, са неким од највећих хитова забележених у вишедеценијској каријери. Предводиће их, свакако, “Ејс оф спејдс”.

Легендарни британски бенд има огромну базу обожавалаца на просторима бивше Југославије, још од шездесетих година када је фронтмена Лемија Килмистера, као једног од првих рокера који су овде свирали, дочекао сам председник Јосип Броз Тито. Упркос дугој каријери, “Моторхед” је веома продуктиван бенд. У јануару отпочињу рад на свом 22. студијском албуму којим ће прославити 40. година постојања бенда.

“Иглс оф дет метал” називају јдним од најзабавнијих рокенрол састава. Након дуже паузе, за 2015. најавили су излазак новог албума. Фронтмен Yес Хјуз ово је прокоментарисао у себи својственом стилу: “Поново смо покрали гомилу песама од највећих рок бендова на свету. Што значи да ће ово бити највећи рок албум икада направљен!”

Домаћу сцену достојанствено ће представљати добро познати “Гоблини”, мелодични панк-рок састав који је популарност стицао деведесетих година прошлог века, а сада живи други живот. “Ајзбурн” такође не треба посебно описивати, јер Којот и његова реге-хардкор екипа праше већ дуго, иницирајући иза себе читав музички и социјално ангажовани покрет.

“Шкртице” су наш одговор на супергрупе. Цане из “Партибрејкерса” предводи чланове из неколико познатих спрских бендова. Поред Колета из “Великог презира”, ту су Борис из “Јарбола” и Данило и Бошко из “Стрејт Микиз енд бојз”.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести