Позорје почело беседом Аните Манчић и представом „Родољупци”

У Новом Саду је вечерас почело 61. Стеријино позорје. У фоајеу велике сцене Српског народног позоришта отворена је тријенална изложба

позоришног плаката и графичког обликовања, а затим је на сцени “Јован Ђорђевић”, беседом глумице Аните Манчић, отворен и главни фестивалски програм, у оквиру ког је публика могла да види Стеријине “Родољупце”, у режији Андраша Урбана, Народног позоришта из Београда.

У категорији штампаних, међу изложеним плакатима су и награђени: најавни плакат 40. Инфанта Давида Мареша (прва награда), плакат представе “Не ја” Душана Арсенића (друга награда), плакат представе “Кокошка” Дејана Петровића (трећа награда). За идејни пројекат плаката награђени су: Наташа Прентовић за плакат “Стеријино позорје, 1, 2, 3” (прв награда), Јаков Јаковљевић за плакат “Саломе ИИИ” (друга награда), Иван Мишић за плакат “Бура” и Софија Камаси за плакат “Здраво животе” (трећа награда).

Специјална награда жирија 15. изложбе позоришног плаката и графичког обликовања на Стеријином позорју додељена је Александру Мијаиловићу за плакат “Маратонци трче почасни круг”, Милану Чејовићу за плакат “Чекајући Годоа” и Слободану Штетићу за плакат “Тимон Атињанин”.
- Позоришни плакат надилази обележје и намену које бисмо наивно и површно могли дефинисати искључиво на нивоу информативности или оглашавања.

У ери којом доминира визуелни опажај, позоришни плакат постаје саставни део пројекта и порука којом аутор изражава не само сопствени доживљај позоришне представе већ, неретко, и лични став о времену у којем битишемо, деламо, мислимо, осећамо - мишљење је председника жирија и једног од сталних сарадник Стеријиног позорја на плану визуелног обликовања пратећих материјала, Атиле Капитањија. - Ништа мање важна функција сваког уметничког дела јесте и да изазове емоцију, реакцију и обогати посматрача естетским сазнањем. Управо због тога савремени позоришни плакат не губи комуникацијску улогу, али шири домен утицаја у којем постаје и документ друштвено-културних околности.

Поред Капитањија, у жирију су радили Бранислав Добановачки, графички дизајнер, Дарко Вуковић, ванредни професор на Академији уметности у Новом Саду, Одсек за графичке комуникације, Зоран Блажина, редовни професор на Факултету примењених уметности у Београду, Одсек за графички дизајн и Душана Тодоровић, уредница за Међународне програме Стеријиног позорја. Стигло је 196 радова 71 аутора.

И. Бурић

На Позорју у петак

Прогам Стеријиног позорја у петак почиње у 17 сати, “Данима књиге” у горњем фоајеу мале сцене Српског народног позоришта. У 18 сати је отварање изложбе “Деценије са Позорјем” фоторепртера “Дневника”, Бранка Лучића. Представе почињу у 19 сати, пратећим програмом “Кругови”, у оквиру којег ће у СНП-у публика видети “Брашно у венама” Игора Штикса, у режији Бориса Лијешевића (Сартр/ Сцена “Мес”, Сарајево). На главном програму који ће у 21 сат бити одржан у Новосадском позоришту (Ујвидеки синхаз) је представа “Ана Едеш“, по мотивима романа Дежеа Костолањија, у режији Јожефа Цајлика (Народно позориште/ Непсинхаз Суботица).
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести