Премијера филма „Небо изнад нас” у Ротердаму

Дебитански филм холандског редитеља Маринуса Грутхофа „Небо изнад нас”, у продукцији Мише Могоровића, имаће светску премијеру на 44. Филмском фествалу у Ротердаму крајем јануара.

Филм „Небо изнад нас” прати живот троје обичних људи различитих генерација током НАТО бомбардовања Београда 1999. године.

Са још четири остварења биће део првог издања иновативног програмама ИФФР Ливе, у оквиру којег ће се одржати симултано светске премијере филмова у бископима широм Европе током трајања 44. Филмског фестивала у Ротердаму који ће се одржати од  21. јануара  до 1. фебруара 2015. године.

Публика у биоскопима биће у могућности да након премијере путем ливе стреаминг везе поздрави редитеља и екипу филма (који ће бити у Ротердаму), као и да им преко Твитера постави питања. Ова револуционарна платформа преноси узбуђење фестивалске премијере у биоскопе широм Европе и “интегрише интернет и социјалне мреже на јединствен начин у само фестивалско ткиво”. ИФФР Ливе је први овакав програм на свету, који ће допринети промоцији квалитетних нових остварења.

Поред филма „Небо изнад нас”, у оквиру селекције ИФФР Ливе биће одржане светске премијере остварења „Атлантиц“, „Ербарме Дић- Маттхаус Пасхион Сториес“, „Спеед Њалкинг“ и „Мелодy“.

Главне улоге у филму „Небо изнад нас” тумаче Нада Шаргин, Борис Исаковић, Никола Ракочевић, Христина Поповић, Тихомир Станић,  Милош Тимотијевић, Бода Нинковић, Младен Совиљ... За сценарио и режију побринуо се Маринус Грутхоф, сценограф је Јелена Сопић, костимограф Драгица Лаушевић, док је директор фотографије Рубен Импенс.

- Пријатељица из Србије ми је испричала своја искуства која је доживела током НАТО бомбардовања. Био сам дубоко потресен. Било је то први пут да сам се осетио повезаним са особом која је доживела тако нешто - навео је редитељ и сценариста.

Он је указао да је та прича довела до његовог кратког филма „Сунсет Фром А Роофтоп„, али да је осећао да није сасвим завршио са овом темом:

- Оно што ме је непрестано фасцинирало је како људи увек успевају да преживе. “Небо изнад нас” истражује како људи покушавају да одрже своје животе нормалним када су ухваћени у замку насилне и апсурдне ситуације. Да би преживели они се одвајају од стварног света креирајућу сопствену реалност.

Ђ. П.

 

Изван политичког контекста

Филм је сниман у августу и септембру 2013. године на више локација у самом центру Београда, а говори о томе као троје Београђана чије се судбине преплићу, сналазе током бомбардовања Београда и Србије. Филм се не бави политичким контекстом бомбардовања већ је у првом плану живот главних јунака и њихови међуљудски односи у тој специфичној ситуацији, а централно место у остварењу заузима бомбардовање зграде Радио Телевизије Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести