Преминуо сликар Живојин Жика Мишков

Најстарији сликар на Петроварадинској тврђави, најстарији члан удружења уметника Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг” који је прошле године обележио пола века од када има атеље

у овој највећој уметничкој колонији у Европи, академски сликар Живојин Жика Мишков, преминуо је у недељу, у својој 92. години.

Мишков је преминуо у свом атељеу, међу сликама на којима је, као велики светски путник, осликао готово цео свет… међу својим корњачама са Галапагоса, туканима из Јужне Америке, кишним шумама Амазона. Над својим градом. Живојин Жика Мишков је преминуо и у својој кући јер, једини је уметник који је инсистирао да му адреса у личној карти буде – управо атеље, Дуга касарна, Петроварадинска тврђава.

Живојин Жика Мишков рођен је у Ковиљу 17. августа 1925. године. Дипломирао је сликарство 1963. на Академији примењених уметности у Београду у класи професора Винка Грдана. Имао је више од сто изложби широм света, чак 12 жирираних у Паризу, а број колективних се не зна. Само током свог петогодишњег боравка у главном граду Француске, излагао је и самостално и на бројним великим годишњим манифестацијама као што је Гран Пале. Излагао је по читавој Европи, али и у Азији и Јужној Америци. Био је и члан Савеза Удружења ликовних уметника Војводине. Добитник је бројних признања, између осталих: Повеље града Новог Сада 1983. године за допринос културном развоју града, као и При д Франс – сребрна медаља за цртеж 1981. године. Његове слике се налазе у Музеју града Новог Сада, у Музеју савремене уметности у Француској – део сталне поставке савремене европске ликовне уметности.

Био је учесник НОБ-а.Живојин Жика Мишков ће бити кремиран у четвртак, 27. октобра 2016. године. Испраћај је на Новом гробљу у Новом Саду у 13.30 сати.

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести