Прича већа од живота

Филм „На млечном путу” Емира Кустурице, у којем, поред самог редитеља, главне улоге тумаче Моника Белучи и Слобода Мићаловић, приказан је премијерно у Дрвенграду у оквиру 10. „Кустендорфа”.

Говорећи о самом филму, који је светску премијеру имао на Венецијанском фестиву, Кустурица је објаснио да је рађен језиком седамдестих и осамдесетих, „универзалним језиком филма који се данас ретко користи”, као и да је прилагођен ликовима и објективима који показују „колико је дивна Херцеговина”. „Ивица Матић има филм ’Жена с крајоликом’. Сваки кадар у овом филму је ’Жена с крајоликом’„, нагласио је редитељ.

Кустурица је додао да је „На млечном путу” и старомодан и модеран филм, нагласивши да је он дете седамдесетих година, када је филм био спој забаве и памети и да је то кореспондирало са београдским Фестом који је доводио најбоља остварења од којих је научио да је ужасно важно да филм има уверљивост за степен већу од реалности. „У сваком филму је важно да се прати људска егзистенција, њена повезаност са историјским токовима и како се све то дешава у простору, али да све то надиђе реалност, буде моћније од реалности”, нагласио је оснивач „Кустендорфа”, приметивши да данашњи аутори мешају реалност са реализмом.

А редитељ Никола Лажаић, који је својевремено са својим студентским радом био на првом “Кустендорфу”, а ове године је у жирију фестивала, рекао је да “треба да радимо филмове као да смо у Холивуду”. „Без обзира што немамо такве могућности, неопходно је да имамо став да ми то умемо, јер ако будемо имали тај став, у неком тренутку ћемо и моћи да радимо такве филмове”, рекао је Лежаић, најавивши у разговору с новинарима у Дрвенграду да ће на пролеће следеће године почети снимање свог новог остварења “Религија ноћних шетњи”, за које каже да је породична драма-комедија и, на неки начин, “измаштана аутобиографија”.

Михићу награда за будуће филмове

Оснивач „Кустендорфа” Емир Кустурица уручио је у Дрвенграду сценаристи Гордану Михићу „Награду за будуће филмове”, истакавши да је у питању један од најбољих сценариста у Европи, а кога нисмо довољно славили. „Захвални смо му што је уграђен у најзначајније тренутке европске кинематографије”, рекао је Кустурица уручивши Михићу дуборез, који „треба да симболише следећи корак”.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести