Програм посвећен Сави Шумановићу у Галерији Матице српске

Поводом обележавања 120. годишњице рођења сликара Саве Шумановића, у Галерији Матице српске 22. јануара биће организован програм посвећен великом уметнику.

О животу и стваралаштву Шумановића, али и о путевима којима су уметничка дела стигла у колекцију Галерије говориће кустоскиње Јелена Огњановић и Станислава Јовановић.
Шумановићево уметничко сазревање се везује за Загреб, да би се његов уметнички израз уобличио током боравка у Паризу, тадашњем центру уметности и културе, подсећа Матица српска.

Колико је овај град утицао на стваралаштво младог Шумановића говоре бројни трагови које данас читамо из његових радова попут "Енглескиња у Паризу", осликаног стуба кафане "Ла Купол" у Паризу или чувеног "Лађара".
Из цртица приватног живота сазнајемо какав је живот имао Шумановић током "париског периода", али и касније по повратку у Шид.
Након повратка из Париза настају познате слике шидских сокака, предела као и циклус "Шидијанке", које преносе расположење и дух самог уметника.
Трагичан крај доживео је са 46 година у Другом светском рату, али је иза себе оставио обиман уметнички опус од преко 600 слика.

Сава Шумановић остао је запамћен у историји српске модерне уметности као један од највећих стваралаца, а временом, чини се, популарност његових слика постаје све већа.
Галерија Матице српске чува 50 уметничких дела Саве Шумановића - уља на платну, цртежа и скица која су од 30-их година 20. века па све до 2013. године пристизала на различите начине.

Прво дело у колекцији Галерије доспело је захваљујући Тодору Манојловићу, књижевнику и ликовном теоретичару који је Музеју Матице српске 1936. године поклонио слику "Жена са воћем" из 1921. године.
Посетиоци ће на кустоском вођењу моћи да виде нека од најзначајнијих слика Саве Шумановића која се налазе у сталној поставци уметности прве половине 20. века, али и имати ексклузивну прилику да погледају дела која се ретко излажу.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести