Радмили Лазић уручена награда „Милица Стојадиновић Српкиња”

Чувајући успомену на песникињу романтизма Милицу Стојадиновић - Српкињу, али и на њену књижевну заоставштину, Завод за културу Војводине и ове године је, 38. пут, окупио људе од пера,

на дводневној манифестацији која носи њено име. На  свечаности, Радмила Лазић је од председника жирија ЗКВ Зорана Ђерића примила награду “Милица Стојадиновић-Српкиња”, за збирку песама “Црна књига”, у издању Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” из Краљева.

О награђеној књизи говорила је чланица жирија Драгана В. Тодоресков, која је истакла “дункл штимунг” ове, најновије песничке колекције Радмиле Лазић. Реч је о изузетној песникињи која од било које теме људске свакодневице може да створи поезију, а то је јасно и у претходним њеним књигама. Њена поезија готово увек има филозофску димензију, одликује је бритки хумор, нарочито када се бави “тржиштем бесмисла” наших свакодневних жвота.

У беседи захвалности под насловом “Од виле до просјакиње”, Радмила Лазић је рекла да су Српкињини стихови “Ја босиљак сејем / мени пелен ниче”, записани у дневнику, парадигма њеног трагичног живота. Милица Стојадиновић Српкиња је за живота била слављена и хваљена: мецена јој је био кнез Михаило, Вук ју је звао “моја кћи са Фрушке”, а кажу да је очарала и Његоша, који је, наводно, рекао: Да нијесам калуђер, ето књегиње Црној Гори.

Цео њен живот, кратак и тегобан, а умрла је са свега педесет година, био је одрицање и трпљење, све због поезије и књижевног стварања, непримерених женама тога доба. Судбина Милице Стојадиновић -Српкиње и данас је сведочанство како је бити песник а жена, у свету којим владају мушкарци.
У музичком програму наступили су пијанисткиња Дуња Црњански и вокални солиста Огњен Миливојша. Током поподнева одржан је округли сто на тему “Женска проза и друштвени контекст”. 

Р. Лотина

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести