Раши Попову уручена награда „Душко Радовић”

Новоустановљена књижевна награда “Душан Радовић”, за најбољу књигу за децу и младе, јуче је на 23. Међународном салону књига у Новом Саду уручена књижевнику Раши Попову за роман „Овчарско-кабларска бајка”

(„Пчелица”, 2016). За ово признање је конкурисало 16 наслова, а одлуку је донео жири у саставу Душан Поп Ђурђев, Мирослав Алексић и Драгутин Бег. „Ово бајковито штиво Раше Попова је истовремено љубавна прича између пастира Гојка и пастирице Радојке, али и лирска кажа о борби добра и зла, које оличава грозни велможа Грдан што сточарима узима данак у белом мрсу. Ток приче се одвија у маниру традиционалног српског бајковитог приповедања, при чему се писац користи свим познатим методама грађења романа, уз увођење у радњу митолошких протагониста као што су вукови, змајеви, виле... не изневеравајући никада основне постулате бајке – глорификацију свеколиких моралних вредности”, образложио је одлуку жирија Душан Поп Ђурђев. Захваљујући се на награди, Раша Попов није крио одушевљење што она носи име Душка Радовића, „великог учитеља свих данашњих дечјих писаца”.

„Душко Радовић чини и сада велику част свима нама који пишемо за најмлађе. Јер он је, попут Симона Боливара, ослободио српску децу. Ослободио их је својим стиховима од тескобе, потиштености и мрачног располажења”, рекао је Раша Попов, још једном истичући да је пресрећан што је добио награду “Душан Радовић” и то баш сада - у тренутку када му се родио праунук.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести