Ријечки бенд „Силет” победник гитаријаде у Зајечару

Прва награда 49. Гитаријаде у Зајечару одлази у Ријеку, одакле долази млади ријечки метал бенд “Силет”, који је својом мешавином ретро и прогресивне метал музике, јединственошћу стила и изведбе, освојио

 наклоност стручног жирија са Бранимиром Локнером на челу. “Силет” је својим песмама о силама које покрећу људе и свет, те о проблемима које појединац проживљава када се са њима суочава, првом наградом освојио снимање албума, чиме је настављена још једна традиција полувековног фестивала рок музике. Њихов дебитантски албум биће употпуњен и акустичном верзијом песме “Јузер”, за коју су средином 2014. године снимили свој први видео спот.

Ријечки бенд је награђен и гитаром спонзора Гитаријаде, пиваре “Хајнекен”.Победник 49. Гитаријаде са подручја Србије је бенд “Свемирци” из Београда. “Свемирци” су настајали неколико година тако што су се састајали на yем-сешнима, вечерима импровизованог музицирања. Њихова изведба се заснива на утицајима фанка, блуза, рејва, рока, афро-бита и експерименталне музике.

Победник 49. Гитаријаде по гласовима публике, мерењем снаге хука пубике у репортажним колима Радио Београда 202, је бенд “Ап ен даунз” из Словеније. Овај бенд је настао 2009. године и до сад су били познати као предгрупа познатих словеначких бендова као што су “Сидарта”, “МИ2”, “Биг фут”, “Елвис Џексон”. Имају око 20 својих песама. Након проглашења победника, у суботу увече програм је настављен коцертима бендова “Дингоспо Дали”, “Мангров”, “Галија”, “Генерација 5”, “Електрични оргазам”, као и наступ Мирослава Тадића и Браће Теофиловић раније истог дана.

Последње вечери у Зајечару је наступио и једно време култни панк-рок бенд “Терапи?”који је и раније наступао у Србији, али сада је први пут био пред публиком Гитаријаде.Последњег дана, својеврстан мото-концерт у Зајечару је приређен дефилеом мотоциклиста, у оквиру 19. мото-скупа.

Како је рекао директор Гитаријаде, Перислав Дуцић, ове године су премашени сви рекорди, како по броју посетилаца, броју пријављених демо бендова, тако и по броју програма који су били организовани током четири дана трајања манифестације.

Такмичаре је оцењивао жири у којем су поред Бранимира Локнера, радили још: Драгиша Радуловић, Ненад Кузмић, Марко Ранђеловић, Душан Хедл (Словенија), Драгутин Матошевић (БиХ), Игор Полак (Хрватска), Панта Џамбазоски (Македонија) и Васко Громков.

И. Б.

Рокенрол значи љубав

Рокер и фронтмен “Генерације 5” Ђорђе Давид за  Тањуг  је поводом предстојеће 50. Гитаријаде подсетио да је то раније значило љубав, додавши да је она значила и апсолутну идентификацију са оним што се зове градска прича, затим романтику, идентитет, препознавање са светом, јер “рокенрол је језик и она врста космополитизма која се препознаје и код ескима и црнаца и белаца”.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести