Росинијев „Севиљски берберин”

Комична опера у два чина “Севиљски берберин” Ђоакина Росинија на репертоару је Српског народног позоришта и биће изведена у понедељак у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”.

Оркестром и хором диригује Александар Којић, а у улогама су: Саша Штулић (гроф Алмавива), Небојша Бабић (Бартоло, доктор медицине), Јелена Кончар (Розина), Васа Стајкић (Фигаро, берберин), Горан Крнета (Базилио, учитељ музике), као и Верица Пејић, Жељко Р. Андрић и Владимир Стојковић.

Садржај “Севиљског берберина” узет је из једног од два бриљантна комада француског позоришног писца Бомаршеа, од којих оба имају исте главне ликове: Фигара, Алмавиву и Розину. Други од тих комада већ раније је компоновао Моцарт (“Фигарова женидба”). Росини је свог “Севиљског берберина”  удаљио од политичког контекста, те је, пре свега, ишао на комику ликова и ситуација – а у томе је био ненадмашан.

Главни лик ове опере је Фигаро, свестрани лик, спреман да реагује у свакој ситуацији, да се савија како ветар дува, увек пун незаустављиве животне радости, берберин, апотекар, посредник, све и свја у граду. Он је душа радње, незаменљив посредник између заљубљеног Линдора односно грофа Алмавиве, и Розине, и покретач оне вртоглаве радости која доминира читавом опером.

Н. П-ј.

 

Осам карата за читаоцеДневника

Читаоцима „Дневника” поклањамо осам карата за оперу “Севиљски берберин”. По две карте ће добити четворо читалаца који се у понедељак, 31. октобра од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике „Дневника” 480 6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну на портирници „Дневника”.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести