Сарадња по нотама

Академија уметности Универзитета у Новом Саду и Руска академија музике „Гњесини” из Москве Галина Мајаровски потписаће у петак споразум о сарадњи

две високошколске установе. „У питању је веома значајан корак, не само када се има у виду традиција наших двеју установа и улога руских педагога у развоју АУНС, већ пре свега када мислимо на будућност. Отворени смо, наиме, за заједничке пројекте са Академијом „Гњесини”, како билатералне тако и мултилатералне, као и за размену студената, али и професора”, каже за „Дневник” декан АУНС Синиша Бокан. 

Реализација споразума почиње практично одмах, с обзиром на то да ће у просторима АУНС на Петроварадинској тврђави и у Мултимедијалном центру у Улици Ђуре Јакшића, руски педагози данас одржати три мастер-класа. Млади пијанисти присуствоваће радионици чувеног Сергеја Јевгењевича Сенкова, студенти певања имаће могућност да нешто ново науче од баритона Владимира Николајевича Редкина, а у плану је и мастер клас за виолисте Олге Кожурине.

Иначе, Руска академија музике развила се из приватне музичке школе коју су 1895. основале три сестре Гњесини: Евгенија, Марија и Елена, пијанисткиње и педагози. Током протеклих деценија Академија се изборила за статус који је ставља уз раме са московским Конзерваторијумом „Чајковски”, о чему, уосталом, сведоче и имена њених бивших студената: композитор Арам Хачатуријан, пијанисти Јевгениј Кисин и Борис Березовски, диригенти Јевгениј Светланов и Владимир Федосејев, виолончелисти Сергеј Козолупов и Валентин Берлински...

Академија „Гњесини” данас има најширу скалу музичких одсека у Русији: осим музичких академских специјалности као што су соло певање, инструменталисти, диригенти, у Академији се школују музичари и певачи изворне народне музике, естрадни уметници, yез пијанисти и певачи, али и мајстори тона и продуценти – укупно око 2.500 студената. Указом Владимира Путина, Академија „Гњесини” потврђен је ове године статус установе од националног значаја која чува културну баштину Русије.

М. Стајић

 

Концерт у Ректорату

Студенти и  професори Руске академије музике „Гњесини” приредиће у петак (19 часова) концерт у здању Ректората Универзитета у Новом Саду. На програму су дела Мусоргског, Тостија, Шуберта, Керна, Дебисија, Пучинија, Рамоа, Сарасатеа, али и транскрипције руских народних песама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести