Почиње рођенданска недеља Ујвидеки синхаза

Такмичење војвођанских мађарских писаца и неколико гостовања обележиће наредну, рођенданску недељу у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз, и испунити њихово здање и сцену многим извођачима, али и публиком која увек очекује да види и доживи нешто посебно за рођендан овог театра 27. јануара.
Ujvideki oblak/Promo
Фото: Промо/„Облак у панталонама”, ауторски пројекат редитеља Кокана Младеновића

Као и ранијих година, и овај 44. по реду рођендан ће заправо бити обележен низом програма, који ће се одвијати током целе недеље.

Већ данас у Новосадском позоришту /Ујвидеки синхаз почиње Драмско такмичење војвођанских мађарских писаца, које ће бити одржано 17. пут, по истим, необичним правилима, која увек доносе много узбуђења и неизвесности, јер се доста тога догађа само у два дана. Идеја овог такмичења је да подржи и подстакне развој мађарске драмске литературе, али на крајње занимљив начин, тако да се за мање од 48 сати напишу три драмска текста, које потом изрежирају три редитеља, са три различите глумачке екипе.

– Ово је догађај у којем до изражаја долазе брзина, креативност, маштовитост, и брзомислеће глумачко биће – напомињу у Новосадском позоришту.

Драме ће ове године писати театролог и писац Тамаш Олах, песникиња Моника Чик и новинарка и песникиња Викториа Тома. Представе ће режирати редитељ и кореограф Денеш Дебреи, редитељ Сардар Тагировски и глумац Бела Кало.

Писци се окупљају данас ујутро у 9 сати, када се из шешира извлачи наслов (у шешир се убаце исецкани наслови из дневног листа „Мађар со” од тог дана). Потом се писци повуку да током овог дана - до 17 сати - напишу три драме. Драме су у међувремену преводе и штампају, а од 19 сати окупљају се глумци, када се из шешира извлачи ко ће бити у којој глумачкој екипи, који ће редитељ са којом екипом радити, као и простор у којем ће се припремати представе. Након тога, глумци преко ноћи уче текст, а редитељи осмишљавају концепцију представе. У недељу ујутро почиње велики посао, јер до 19 сати треба направити три представе, које се изводе пред публиком, једна за другом у низу - наводе у Новосадском позоришту.

У понедељак је прво од неколико рођенданских гостовања: долази суботичко позориште „Деже Костолањи” с представом „Облак у панталонама”

Представе оцењује жири, ове године у саставу: глумица Габриела Јонаш, драматург Ерне Веребеш и песник Иштван Тари. Они бирају најбољег писца, редитеља, представу и глумца у главној и споредној улози.

Такмичење ће бити завршено сутра увече извођењем све три представе и проглашењем победника, а у понедељак 22. јануара следи прво од неколико рођенданских гостовања . Прво долази суботичко позориште “Деже Костолањи”, с ауторским пројектом “Облак у панталонама” редитеља Кокана Младеновића, инспирисаног поемом Владимира Мајаковског.

„...Где је храброст уметника, где су понижени радници, шта је са интелектуалцима, шта је са том невероватном поделом на изузетно богате и изузетно сиромашне. Просто је Мајаковски то дефинисао на један начин који је све те основне полуге друштва ставио у покрет револуције. Нама је данас ситуација идентична, али револуције нема. Наравно да има много ироније у свему томе и ми трпимо оно што се трпети не може. Нажалост, Србија таква каква јесте чак и није специфична у трпљењу онога што чини свет у коме живимо. Те поделе су невероватне, постоје сила и новац и њихова правда у ширем смислу. Има много ироније, сатире, али има и самоироније што се тиче самог театра и спознаје наше улоге у немењању света.... - говорио је Кокан Младеновић поводом премијере ове представе.

Драматург представе је Корнелија Голи, композитор је Ирена Поповић, сценографкиња је Марија Калабић, костимографкиња је Марина Сремац, а сценски покрет је радила Анико Киш.

Потом ће Шабачко позориште гостовати 25. јануара, с представом “Перикле”, у режији Никите Миливојевића, а сутрадан, 26. јануара, стиже музичко - плесни спектакл “Камп” Драме на мађарском језику Народног позоришта / Казалишта / Непсинхаз из Суботице. За сам рођендан, 27. јануара, Ујвидеки синхаз ће извести једну од својих најгледанијих представа – “Неопланту”, у режији Андраша Урбана, која се, после дужег времена, тако враћа на репертоар.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести