Почиње Видеомедеја: Емоције и ставови кроз савремене форме

НОВИ САД: Тродневни Међународни фестивал аудиовизуелне уметности Видеомедеја биће отворен данас у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду (Дунавска 37).
videomedeja
Фото: Promo

Фестивал ће вечерас у 19.30 часова отворити Ивана Сремчевић Матијевић, директорка Удружења за видео уметност Видеомедеја, које је организатор, и Ричард Викерс, уметник из Велике Британије и овогодишњи члан жирија.

Током фестивала ће бити приказано 50 одабраних видео радова, шест медијских инсталација  и 11 радова студената са најпрестижнијих филмских академија и факултета из целог света. На конкурсу за 22. Видеомедеју пристигло је преко 1000 пријава аутора из преко 30 земаља, од чега ће током фестивала бити приказано шест одсто. Ове године су се посебно истакли аутори из Хрватске, Немачке и Велике Британије, како наводи организатор.

Позивамо вас да посетите 22. Међународни видео фестивал Видеомедеја и тиме подржите преко 70 уметника из свих крајева света који уз помоћ нових технологија изражавају своје најинтимније и најдубље емоције и различите ставове кроз савремене уметничке форме и тиме доприносе развоју целокупног друштва, указује удружење Видеомедеја. На фестивалу ће, у оквиру такмичарског програма бити представљени радови из 28 земаља, док ревијални програм укључује специјалну селекцију осам радова домаћих аутора “Мејд ин Сербиа”, као и презентације чланова жирија (Предраг Шиђанин из Србије, уметник и професор, као и Корина Шнит из Немачке, и Ричард Викерс из Велике Британије, в.д. директора школе медија и филма на Универзитету у Линколну).

Уредници програма су Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Александар Давић.

Такмичарски програм састоји се од три селекције: Пројекције, Медијске инсталације/Наступи и Лунартис. У селекцији Пројекције биће приказано 50 радова, који конкуришу за награду Сфинга, док је у Медијским инсталацијама/Наступима заступљено шест медијских инсталација међу којима ће бити додељена награда “Богданка Познановић”. У оквиру селекције Лунартис биће представљено 11 студентских филмова, који конкуришу за две награде: Лунартис награду коју додељује жири за најбољи филм и Лунартис награду публике за најбољи филм по мишљењу посетилаца.

Сва три фестивалска дана програм почиње у 17 часова и траје до поноћи, а улаз је бесплатан. Такмичарски програм од шест медијских инсталација почиње од 17 сати и траје до поноћи сва три дана. Радови у оквиру категорије Лунартис ће се приказивати сваког дана од такође од 17 часова, па до 23.30, а у оквиру ове категорије биће приказано 11 радова студената са најпрестижнијих филмских академија из Аргентине, Немачке, Индије, Француске, Аустралије и др.

Такмичарска селекција од 50 видео радова почиње вечерас, и наставља се сутра, у 20 часова. Радови у селекцији “Мејд ин Сербиа” биће приказани у недељу, од 17.30 до 20 сати. Затим ће, у 20.30 часова, у недељу 2. септембра, трочлани интернационални жири доделити награде, након чега следи преглед награђених радова. Тиме ће бити затворен овогодишњи фестивал Видеомедеја.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести