СНП: Праизведба балета „Пинокио” за мале и велике

НОВИ САД: У Српском народном позоришту приводе се крају пробе балета „Пинокио” на музику Нодара Викторовича Чанбе (1955), савременог абхаског композитора и диригента, носиоца звања заслужног уметника Абхазије и некадашњи министар културе ове кавкаске републике.
balet pinokio
Фото: snp.org.rs

Светска праизведба овог балета, за који либрето и кореографију потписује Драган Јеринкић, планирана је за суботу, 28. априла, на сцени „Јован Ђорђевић“ СНП-а.

Пред нама је истинска ексклузива: музичка, балетска, сценска, костимска..., каже  за „Дневник” директор Балета СНП-а Тони Ранђеловић.

Како је даље рекао, дуго се овај пројекат припремао, коначно су стигли до реализације и у суботу, 28. априла, публика ће, нада се и верује, бити веома, веома пријатно изненађена.

У „Пинокију” ће Српско народно позориште добити балет којим ће заиста моћи да се дичи, најављује наш саговорник.

Балет нашег најстаријег професионалног театра има дугу традицију балета за децу: „Коњић Грбоњић”,„Пипи Дуга Чарапа”, „Макс и Мориц”, „Пепељуга”... али “Пинокио” далеко од тога да ће у фокусу имати само најмлађу публику, напротив.

По свему, то ће бити раскошан и маштовит класичан балет, „на шпиц патикама”, у којем су ангажовани практично сви солисти и чланови балетског ансамбла Српског народног позоришта. Сценограф је Далибор Тобyић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич, а Оркестром СНП-а дириговаће Александар Којић.

Нисмо, искрено, мислили да ће пројекат толико да нарасте. Али пред нама је изузетно богато дело, веома захтевно у сваком погледу, кореографском, извођачком, техничком... Али националној кући, као што је СНП, и приличи да има једну овако добру и снажну причу. При томе нудимо публици потпуно нови балет, на предивну музику Нодара Чамбе. Композитор је допутовао у Нови Сад, присуствовао је пробама и презадовољан је оркестром. Уверен сам у то да ће бити презадовољна и публика. И позивам је стога, и малу и велику, да не пропусти „Пинокија”...

Фото: snp.org.rs


Важно је бити креативан

Јако је битно да будемо креативни и да публика види да се у СНП-у дешавају помаци, да стално идемо напред. Тешко јесте, сви знамо каква су времена, новца увек мањка, треба стога сваки нови пројекат добро поставити, избалансирати. Веома сам поносан на наш ансамбл, уложили су максималну енергију, труд, све своје знање, и тим више ми је драго што смо у „Пинокију” добили баш добар балет, каже Тони Ранђеловић. 


Бајковита прича Карла Колодија је, иначе, последњих година постала веома актуелна на светским балетским сценама - само лане је, рецимо, постављена у Букурешту, као савремена представа за децу, где је избор музике и кореографију потписао Антонел Опреску, као и у Националном балету Канаде, у кореографском виђењу Вила Такера на музику Пола Енглишија, добитника награде Еми за тему у филму „Осма страна”.

Фото: snp.org.rs

Без лажне скромности, по ономе што сам имао прилику да видим на снимцима, СНП има бољег „Пинокија”. Имамо представу која ће се играти, и то не само на матичној сцени. До краја сезоне извешћемо овај балет укупно шест пута, што није мало, мада је план да живот представе буде још интензивнији од јесени, када нас, у то сам уверен, очекују и бројна гостовања. Јер, за нашег „Пинокија” ће се итекако чути...

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести