СУ: Оставке директора и чланова Савета пред Фестивал позоришта за децу

СУБОТИЦА: Директор и селектор Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици Слободан Марковић поднео је неопозиву оставку  на те функције, незадовољан што се, у години обележавања јубилеја, припреме за 25. фестивал, чији је  идејни творац и аутор, обављају месецима уназад, како наводи, у потпуности мимо њега.
pozoriste
Фото: Tanjug

Критику за то упућује извршном продуценту овог фестивала - Отвореном универзитету у Суботици. 

Бројни проблеми настали су због нарушеног поверења, лоше комуникације и односа извршног продуцента према фестивалу, који се огледао у низу штетних поступака, а који је кулминирао укидањем радног места извршног директора фестивала, што је, између осталог, угрозило даље функционисање манифестације. Због свега поменутог, дошло је до застоја у припремама фестивала, наводи Марковић у писму упућеном Богдану Лабану, градоначелнику Суботице као представнику оснивача, и Љубивоју Ршумовићу, председнику Савета овог фестивала.

Програм који је Савет усвојио новембра 2017, везан за 25. издање фестивала, није могао бити реализован у септембру, како је првобитно било планирано, али је, како Марковић наводи, предлог Савета да термин буде померен за крај октобра или почетак новембра, извршни продуцент игнорисао.

Марковић додаје да је обавештен и да је 14. августа је половина чланова Савета поднела оставке, јер је извршни продуцент “самовољно суспендовао одлуке Савета и преузео руковођење фестивалом мимо статута и оснивачког акта.” Оставке су поднели: председник Савета Љубивоје Ршумовић, књижевник, потпредседник Савета др Зоран Максимовић, театролог, Гордана Ђурђевић, новинарка и мр Мирослав Радоњић, театролог.

Они су оснивачу такође упутили писмо у којем наводе да нису у могућности да и надаље стручно и часно воде фестивал позоришта за децу, јер им је то својим делањем онемогућио извршни продуцент- Отворени универзитет у Суботици.


Фестивал најављен од 16. до 21. септембра

Међународни фестивал позоришта за децу биће одржан од 16. до 21. септембра. И док Савет сматра да се он не може реализовати у септембру на квалитетан начин, Татић најављује репрезентативан програм који је, по њему много садржајнији него што би се могло очекивати од буџета који износи свега пет милиона динара.


По њиховим речима, извршни продуцен је, у супротности са оснивачким актом и статутом, у потпуности преузео руковођење фестивалом.

Незаконито је поништио одлуке Савета и изабрао новог селектора, са којим припрема јубиларни, 25. фестивал. Упркос мишљењу Савета да фестивал не може бити одржан у септембру на квалитетан начин, како то приличи јубилеју и угледу једне од наших најзначајнијих културних манифестација. Притом, тражећи од овог Савета да одобри такве неразумне и несхватљиве одлуке, истичу у писму поменути чланови Савета.

Директор Отвореног универзитета Илија Татић каже, како пише Танјуг да је последња седница Савета фестивала, којој је присуствовао и представник извршног продуцента, одржана у новембру 2017. и од тада извршни продуцент није позван да присуствује ниједном састанку нити му је и једна одлука званично достављена.  Отворени универзитет је, наводи Татић, по добијању резултата конкурса наставио да припрема програм за септембар, како је дефинисано у пријавама за конкурсе, које је извршни продуцент припремио заједно са Марковићем.

Татић изражава жаљење због оставки Марковића и чланова Савета који допринели афирмацији фестивала, али и скреће пажњу да је и Савету и Марковићу мандат истекао у фебруару.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести