Виминацијум фест: Златна фибула Мирјани Карановић

ПОЖАРЕВАЦ: Представа „Девојчица са жицама“ у режији Марјана Нечака и продукцији Словенског народног гледалишча из Љубљане и ММ театра из Битоља тријуфловала је на пожаревачком Виминацијум фесту.
mirjana karanovic
Фото: Youtube Printscreen

Минималистичким и дирљивим уметничким средствима, маштовитим и софистицираним редитељским поступком Марјана Нечака, изузетном и узбудљивом игром глумаца Барбаре Церар и Уроша Фурста, кроз снажно музичко и драматуршко ткање направљена је  јединствена композиција представе, потресна и нежна у исти мах, наведено је у образложењу жирија, који су творили Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Снежана Тришић. 

Глумици Мирјани Карановић припала је, пак, Награда „Златна фибула” за представу „М.И.Р.А.” Андраша Урбана у продукцији Битеф театра. „Мирјана Карановић храбро и експресивно суочава се на сцени са ликом  Мире Траиловић кроз оштар критички осврт на наш политички и позоришни контекст. Она истражује и разбија границе између улоге, исповести и перформанса кроз снажан емотивни доживљај,  самоиронично дистанцирање, провокацију и полемику са публиком, и тако креира луцидан, језгровит  и аутентичан израз и уметнички чин својствен прогресивним позоришним тенденцијама”, навео је жири. 

Подсетимо, у част награђених глумци позоришта "Зоран Радмиловић" из Зајечара и Народног позоришта из Приштине одиграли су Еурипидову трагедију "Жене из Троје" коју је адаптирао и режирао Небојша Брадић.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести