Шест наслова у најужем избору Виталове награде

У најужи избор за награду „Златни сунцокрет” за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године, коју по двадесет и први пут додељује Фабрика „Витал“ из Врбаса, ушло је шест књига.
vitalova nagrada dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Жири у саставу Драган Јовановић Данилов, Никола Страјнић и Владимир Гвозден (председник) одлучио се за песничку збирку “Скривености” Николе Вујчића (Културни центар Новог Сада), збирку прича “Као у соби са огледалима” Владимира Кецмановића (Лагуна, Београд) и романе “Максимум” Виде Огњеновић (Архипелаг, Београд), “Пролеће се на пут спрема” Бојана Кривокапића (Ред бокс, Београд), “Поправљач огледала” Фрање Петриновића (Академска књига, Нови Сад) и “Сунце овог дана” Владимира Пиштала (Агора, Зрењанин).


Први лауреат Иван В. Лалић

Награда је први пут додељена 1996, песничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу досадашњим добитницима је низ наших познатих аутора. Одлуку о лауреату жири ће саопштити до краја јануара, а награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена почетком фебруара у Београду.


Према мишљењу жирија, књиге које су ушле у најужи избор за награду представљају успешна остварења унутар врло различитих књижевних проседеа. Од сведеног и прецизног песничког језика Николе Вујчића и грубе стварносне прозе Владимира Кецмановића, преко романескне анатомије прогона и гласина из пера Виде Огњеновић, све до Кривокапићевог спретног споја ироније и емпатије и полифоне, лирско-стварносне прозне конструкције Петриновића и Пишталовог узвишеног дијалога са Ивом Андрићем, ова дела сведоче о томе да српска књижевност може да понуди успела остварења врло различитим читаоцима и читатељкама. Упркос међусобним поетичким и „политичким“ разликама, књиге уврштене у најужи избор су израз суштински важне борбе књижевности да изрази она духовна стања о којима се најчешће ћути.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести