Шест песника у трци за награду

Награда „Ђура Јакшић”, за најбољу песничку књигу на српском језику објављену у току претходне године, у организацији Народне библиотеке “Ђура Јакшић” из Српске Црње,

биће додељена тридесети пут почетком лета. Награда ће бити уручена у оквиру 54. дана Ђуре Јакшића - Липарских вечери, који ће се одржати ове  године од 5. до 10. јуна  у Српској Црњи.

Жири у саставу: Милан Мицић, Милош Латиновић и Јован Зивлак - председник, након разматрања преко осамдесет песничких књига које су пристигле на конкурс, сачинио је ужи избор.

То су  “Длака на језику” Мирослава Цере Михаиловића (“Повеља”, Краљево), “Јеретички датив” Бојана Савића Остојића (“Повеља”, Краљево) , “Дуге сенке кратких песама” Ибрахима Хаџића (Културни центар Новог Сада), “Нека хвала” Небојше Васовића ( Културни центар Новог Сада), “Педесет” Саше Јеленковића (“Архипелаг”)  и “Постоји ли додир твоје душе” Ненада Шапоње (КОВ, Вршац).

Жири је закључио да је прошлогодишња песничка продукција била разноврсна и богата и да су поезију у највећој мери подржали некомерцијални и алтернативни издавачи. Посебно место у томе имају “Повеља” из Краљева и Културни центар из Новог Сада.

Наспрам традиционалнијих облика певања и језичких формализација, жири је тежио да да подршку песницима који не следе језик поезије као пуки ођек времена, у размерама језичких слика и освешталих сижеа, него сложене гестове језичке игре и драматизација, ироније, патоса меланхолије и нарције која излаже каталоге постисторијског постојања.

Жири ће одлуку о добитнику награде саопштити  најкасније до краја маја  2015. године. Свечано уручење заказано је за  5. јуни  у Српској Црњи.

Добитнику припада новчани износ у динарској противвредности од 1000 евра, као и диплома.

Угледу награде, која носи име једног од најзначајнијих песника српског романтизма, доприноси и дело претходних добитника, од Љубомира Симовића, Рајка Петрова Нога,  Војислава Деспотова, Новице Тадића, Радмиле Лазић,  Милана Ненадића Николе Вујчића, Душка Новаковића до Енеса Халиловића  и Матије Бећковића.

Р. Л.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести