Слом система из визуре младих

На 14. Копродукционом маркету Филмског фестивала у Берлину од 12. до 15. фебруара учествоваће и пројекат за нови филм “Lost country” нашег редитеља Владимира Перишића.

За овогодишње издање изабрано је 36 обећавајућих пројеката за дугометражне филмове који поседују велики копродукциони потенцијал, а пристигли су из 29 земаља. Перишићев филм добио је, иначе, и 30 милиона динара на конкурусу Филмског центра Србије за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова.

Како је истакнуто у образложењу комисије, Перишићев нови филм истражује чулно, емоционално и политичко формирање једног дечака, а касније тинејyера и младића, рођеног почетком 80-их у СФРЈ у комунистичкој породици. Ова хроника одрастања је заправо хроника слома једног система вредности у којој су политички и социјални ломови током три деценије од 80-их до 2000-их доследно сагледани из визуре младе особе која је стављена у ситуацију (или је то сама изабрала) да буде скрајнута, односно на маргини. Сценарио се бави важном темом сукоба генерација и поставља питање да ли су и на који начин помирење и пренос идеала са једне на другу генерацију могући и по оцени комисије један је од ретких у протекле две деценије који се на уметнички убедљив начин бави разочарењем које је транзиција донела посткомунистичким земљама. Подсетимо, први дугометражни филм Владимира Перишића, Ординарy Пеопле (2009), премијерно је приказан у оквиру програма Недеља критике на Филмском фестивалу у Кану, а након тога је освојио награду Срце Сарајева и главну награду на Филмском фестивалу у Котбусу. 

Н. П.

Попадић на Телент кампусу

Пројекат краткометражног филма „Смена”сценаристе и редитеља Луке Попадића и косценаристе Владимира Тагића примљен је на европску радионицу за развој пројеката и сценарија за кратки филм у Берлину, а аутор ће бити учесник Берлинале талент кампуса.  Пројекат представља копродукцију Non-Aligned Films из Србије заједно са Радар Филмом из Швајцарске.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести