Смех од Сеговије до Ромулијане

Пети „Антикафест”, ове године посвећен смеху и Мигелу Сервантесу, биће одржан данас на локалитету Феликс Ромулијана код Зајечара

и том приликом ће премијерно бити изведена представа „Међуигра у међуигри” у режији Небојше Брадића.

- После Вергилија, затим античких комада, Нушића, савремених дела, дошли смо до Сервантеса. Учинило нам се да у години када обележавамо 400 година од смрти Сервантеса и Шекспира, овај први није добио довољно места у нашем јавном простору, а његова улога и место у светској култури, па и у нашој, заиста је значајна - каже Небојша Брадић.

Он је у интервју   Тањуг у нагласио да Сервантес није значајан само као писац једног од првих модерних романа, „Дон Кихота”, већ је стваралац изванредних дела у области позоришта, па је примера ради једна његова комедија послужила као прототип лику Кармен.
Овогодишње издање „Антикафеста” биће одржано под називом „Смех од Сеговије до Ромулијане” и биће посвећено смеху - трајном наслеђу које је велики писац оставио светској култури, смеху као делу свакодневног живота, а посебно као делу друштвених обичаја према Конвенцији о заштити нематеријалног културног наслеђа.

Брадић наглашава да Сервантес, као и сваки велики писац, има много да каже о нама самима.

- За Шекспира се чешто говори да је наш савременик. Нушић је постао наш савременик, па и Сервантес, ако га читамо не само као нешто што припада одређеној културној историји, већ као нешто што посредује извесне вредности, теме, било да се ради о друштвеним, политичким, психолошким или неким важним појавама у области културе и науке, неко ко прелази тај мост времена и долази код нас неоштећен - приметио је редитељ.

На основу Сервантесових међуигара, Брадић је, заједно са кореографом Вером Обрадовић и младим глумцима Андријом Кузмановићем, Сандром Бугарски, Милошем Петровићем, Лаком Николићем и Исидором Грађанин, поставио представу „Међуигра у међуигри”:

- Сервантесове међуигре су мали бисери позоришног заната и позоришне вештине, а биле су извођене између комедија и озбиљних представа као нека врста релаксације уз музику и плес са врло живим типовима и пластичним ситуацијама - објаснио је редитељ.

Брадић каже да се Сервантес у међуиграма бавио темама свог времена, али да те теме врло лако могу бити третиране и у овом времену.

- Приче су о војницима који су остали без плате и части, поквареним поповима и лаким женама, о мешетарима различитих врста и када то на неки начин покушамо да читамо из нашег тренутка, у њему препознајемо те лажне докторе, лажне стручњаке разних области - појаснио је он.

Брадић је рекао да су им Сервантесове међуигре послужиле да се „поиграју са улогом позоришта у овом времену када култура није најбоље подржана од стране власти”.

- Ово је прилика да говоримо језиком позоришта, али и о ономе што је за нас било важно када смо покренули Антикафест. Богато културно наслеђе, које има Србија, велики је изазов за све оне који се баве њиме. Наслеђе је позајмљено од будућих генерација, оно није поклон из прошлости и треба га третирати као могућност да га афирмишемо, учинимо видљивим, користимо и правимо ново културно наслеђе, јер то је улога савремене уметности”, истакао је Брадић.

Антикафест је значајан за простор на коме се одвија и може да послужи као пример позитивне праксе за друге локалитете било из периода антике, средњег века или моденог времена, оценио је Брадић, који сматра да често заборављамо да наша култура и језик на најбољи начин чувају и представљају све наше идентитетске моделе које бисмо желели да представимо свету.

К. Р.

Легенда о лапоту
Поред премијере представе „Међуигра у међуигри”, данас ће на Феликс Ромулијани бити отворена изложба ђачких радова на тему „Дон Кихот и смех”, представљене књиге „Даилy лифе ин Медиевал Сербиа” групе аутора, у издању „Клиа” и „Демони и ритуали” проф. др Данијела Синанија и приказан филм „Легенда о лапоту” Горана Паскаљевића.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести