СНП: Заљубљивање, снови и трагичне судбине

Представа “Галеб” А. П. Чехова, у режији Томија Јанежича, на репертоару је Српског народног позоришта у уторак 3. марта и биће изведена на сцени “Пера Добриновић” с почетком у 17 часова.

 Истог дана ће на сцени “Јован Ђорђевић” бити изведена балетска представа “Ромео и Јулија”, која ће почети у 19 часова.

- „Галеб” је резултат шеснаестомесечног креативног процеса, који се темељи на глумачком и личном искуству учесника. Читање Чехова тј. анализа текста дешавала се кроз практичан рад – радња у простору, при чему су се користили различити глумачки приступи и психодрамске технике. Поред самог садржаја драме – позориште, глума, писање, креативност, везе између заљубливања и стварања, међусобни односи, механизми и обрасци у везама, тензија међу генерацијама, старо према новом, питања признавања, очекивања, жеље – су се кроз процес искристалисале и теме које одређују сваки од четири чина...

Први чин представе се врти око теме позоришта и уметности, други је везан за тему заљубљивања, фантазије и снова. У трећем чину се као тема појављују предмети, поседовање предмета и људи, третирање другог као предмет. Док се четврти чин бави питањем судбине и/или случајности и томе како одлуке и догађаји утичу на живот појединца -  наводи драматуршкиња ове вишесатне представе Катја Легин.

Играју: Јасна Ђуричић, Филип Ђурић, Душан Јакишић, Милица Јаневски, Денеш Дебреи, Драгиња Вогањац, Ивана Вуковић, Борис Лијешевић, Борис Исаковић, Димитрије Динић, Јован Живановић, Милица Трифуновић, Тијана Маровић и Душан Мамула.

Музику за балет “Ромео и Јулија”, рађен по познатој Шекспировој трагедији, компоновао је Сергеј Прокофјев који је “направио синтезу драме и музике исто као што је Шекспир у своје време спојио поезију са драмом. Музика до детаља преноси све емоције и богатство Шекспирове мисли, страст и драматизам његове “савршене” трагедије.

Композитор је врло упечатљиво успео да представи све Шекспирове јунаке: љубав Ромеа и Јулије, Меркуцијев хумор, дадиљину простодушност, мудрост свештеника Лоренца, жестоку Тибалдову нарав, радост и весеље са италијанских улица. Огромним мајсторством и великом изражајном снагом представљени су и нежно свитање и драматична сцена смрти, указује Микица Јевтић, диригент ове балетске представе.

У представи играју Асука Маруо (Јулија), Такуја Сумитомо (Ромео), Семјуел Бишоп, Давид Груосо, Милан Иван, Ђулио Милите, Јелена Вукадиновић, Маја Грња, Иван Ђерковић, Зоран Радојчић, Глеб Суманов, Ненад Вуковић, Стеван Сремац, Бојан Раднов, Дуња Лепуша и други.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести