Српско-словачки позоришни дијалог

Поводом обележавања великог јубилеја, 150. годишњице постојања словачког позоришта у Војводини, Позоришни музеј Војводине у сарадњи са Позоришним институтим из Братиславе

 организоваће међународни театролошки скуп “Српско-словачки позоришни дијалог”, који ће бити одржан у Новом Саду и у Бачком Петровцу од 26. до 29. августа.

У оквиру програма ове манифестације предвиђено је одржавање јавних трибина и разговора театролога и уметника из Словачке и Србије, који ће у својим излагањима и радовима осветлити различите аспекте двовековног постојања позоришних и културних веза српског и словачког народа, од драмског стваралаштва, дечијег и луткарског позоришта, превода драмских тесктова, драматургије, фестивала, позоришне критике до опере, балета, деловања независних позоришта и рада на дигитализацији театарских остварења и документације.

Том приликом биће приређен научни скуп “Сто педесет година словачког позоришта у Војводини, (1866 – 2016)” на којем ће се расправљати о театарским везама Срба и Словака, о словачким позориштима у Војводини, о школству на релацији Братислава, Банска Бистрица, Нови Сад, такође и о знаменитим личностима словачког културног живота у Војводини, као и о професионализацији словачког позоришта у Војводини.

Пратећим делом програма предвиђени су сусрети директора и управника позоришних институција из Србије и Словачке, радионице у којима ће учествовати театарски уметници из обе земље, као и сусрети младих драмских писаца. По завршетку овог скупа планирано је објављивање научног зборника и збирке драмских текстова “Српска и словачка драма” на оба језика.

Припремајући поменуту театролошку манифестацију Позоришни музеј Војводине и Позоришни институт из Братиславе прикључили су се централном одбору за прославу 150. годишњице словачког позоришта у Војводини под окриљем Националног савета словачке националне мањине у Србији, а позиви за учешће упућени су еминентним културним, образовним и театарским установама из обе земље: Матици српској, Матици словачкој, Заводу за културу Војводине, Српском народном позоришту, Словачком војвођанском позоришту ВХВ, Музеју војвођанских Словака, Академији уметности у Новом Саду, Одсеку за словакистику Филозофског факултета у Новом Саду и другима.

Б. Х.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести