Стрејт Рентон и подивљали Бегби

Било би идеално, уместо писати о наставку, поново написати нешто о оригиналу, јер само тако некако могу да се зову филмови са насловом “Трејнспотинг”.

Ето, зар није довољан доказ и то што нема превода на српски. (До сад) је било довољно рећи “Трејнспотинг”. Није било говора о “Трејнспотингу 1” или “Трејнспотингу 2”. Може бити само један, а тако острашћеном мишљењу не вреди супростављати ни аутора Ирвина Велша који је сам написао “наставак”, а богме и “преднаставак”, у данашњој креативној индустрији познатији као “приквел”. Мада, вођен комерцијалним успехом или не, ни Велш га није баш назвао “двојком”, него “Порно”.

Не вреди ни то што су се продуценти или аутори, кога брига, досетили да “Тејнспотинг 2” скраћено назову “Т2”, што несумњиво евоцира (по Тарантину) сећање на једни наставак бољи од свог оригинала - “Терминатор 2”. Нема говора ни о томе! “Т2” је само бледа копија “Трејнспотинга”, зачињена бесмисленим заплетом у којем Бегби хоће све да их побије. Ко није гледао оригинал не вреди му ни објашњавати ко је Бегби, ко су “они”, ко ту кога и зашто. Не вреди му ни да гледа “Двојку”

Признање се може одати савршеном рецепту за пропаст сваке екипе - девојци. Али, признати треба и то да је препознатљива луцидност, осим у реминисценцијама које служе и новој публици да се упозна са мотивима, ту само у траговима. У моменту када Сик Бој и Рентон објашњавају управо девојци ко је Yорy Бест и зашто су људи до 1974. били мршави. Или евентуално још једном, два пута... Јако, јако слаб резултат када је у питању култно филмско штиво једне генерације.

Не помаже ни то што се Дени Бојл који је пристао да поново режира “Трејнспотинг” сетио да испегла драматуршке пропусте оригнала па нам сада објашњава зашто се уопште филм, а касније и читав покрет, звао “трејнспотинг/ трејнспотери”. А још мање помаже “антидопинг” кампања у сред филма који је заклетва наркомана, у ствари људи којима је толико био пун к... система да су “Ај чуз нот ту чуз” сасвим исправно схватили као једини, макар и краткотрајан и неделотворан отпор на прагу 21. века коначном преласку света из стања побуне у стање пристанка.

Сада може да се одговори и на маркетиншко питање из промотивне кампање филма: “Па, шта сте радили ових 20 година?” - где сте били ви, па сте се сад сетили да направите “Двојку”, као да су глумци стварно морали да остаре, удебљају се и оћелаве?!? Шта сте урадили!?! Зашто?!?
Одговор је исти, врло јасан и опет има везе само с оригиналом, иако су и тај наратив, шминкајући мртваца, успели да упропасте - “Чуз лајф!”
Уживате?

Игор Бурић
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести