Студентски „Културни напад”

У оквиру пројекта „Културни напад” у Галерији Савеза удружења ликовних уметника Војводине у Новом Саду постављена је изложба радова студената и студенткиња Департмана ликовних уметности

Академије уметности Унивезитета у Новом Саду. Славко Живановић, шеф катедре за вајарство, одабрао је за изложбу вајарске радове студената завршних година основних и мастер студија. Овај вернисаж представља разноликост уметничких израза, реализованих кроз различите идеје и материјале, младих уметника – студената, који у процесу рада на конкретним студијским задацима формирају личне поетике и позиционирају се на савременој уметничкој сцени. “Културни напад” је, иначе, пројекат Академије уметности који обухвата представљање уметничких садржаја студената у градовима Војводине. Циљ акције је, како је замислила АУНС, културна едукација публике у срединама у којима је понуда висококвалитетних уметничких програма мала и у временима када култура, нажалост, често остаје закључана само унутар зидова културних установа у великим градовима. Истовремено, циљ „Културног напада” је и промоција нове генерације младих уметника.

– Акција је осмишљена да би пласирала неку вишу уметност чији би носилац требало да буде Академија – речи су Славка Живановића. – Планирано је да у мањим градским срединама по Војводини прикажемо дела наших студената, јер тамошњи организатори нису у прилици да ту врсту уметности представе својим посетиоцима. А у срединама које имају ређе прилике да уживају у културним садржајима итекако има публике заинтересоване за уметност, али и за контакт са уметницима како би преко њих схватили суштину савремене уметности.

У жељи да се задовоље културне потребе изван главног центра продукције уметничких садржаја током протекла два месеца сличне изложбе студената Академије су приређене у оквиру Археолошког локалитета Царска палата – Сирмиум у Сремској Митровици, затим у Галерији куће Војновић у Инђији, као и у Завичајном музеју у Руми. У овим градовима је изведена и представа “Ћути и опевај” студената глуме и соло певања АУНС.

Пројекат Културни напад има подршку Покрајинског секртаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и реализује се другу годину за редом. Битан сегмент овог пројекта је и јачање сарадње Академије уметности, као најважнијег новосадског чиниоца у културној продукцији, са институцијама културе у Војводини, као и развијање партнерства и стварање мреже институција у области културе. 
Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести