Суботичко Народно позориште и у Стратегији културног развоја

Реконструкција суботичког Народног позоришта представља један од највећин инвестиционих пројеката у српској култури деценијама уназад, изјавио је данас министар културе и информисања Владан Вукосављевић,

изразивши истовремено уверење да ће у року краћем од четворогодишњег „то велелепно здање са три сцене бити пуштено у рад”. По његовим речима, ресорно министарство је само у периоду од 2006. до 2012/2013. одвојило за тај пројекат око 270 милиона динара, а у протекле две године још по 35 милиона. Вукосављевић је констатовао да сложен процес реконструкције иде у добром правцу уз велико залагање локалне самоуправе, покрајинске Владе и Министарства културе, додавши да ће тај пројекат бити обухваћен и Стратегијом културног развоја.

На том фону додао да ће у наредних десет година један од темељних принципа бити децентрализација културног развоја Србије. “Ми смо држава која врви од талентованих људи у области културе, имамо кадрове и мотивисане људе, али оно где шкрпи су инвестиције. Има доста објеката којима је потребна реконструкција - од позоришта у Суботици до театра у Врању и ми ћемо настојати да и Стратегијом културног развоја да назначимо те пројекте”, појаснио је министар. 

К. Р.

Крај радова до 2020.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да се нада да ће Народно позориште бити завршено до 2020. године када очекује и извођење прве представе у обновљеном суботичком театру. По његовим речима, до јуна би требало да се оконча шеста фаза радова, која се односи на фасаду са стране Улице Бранислава Нушића, након чега би требало да крене седма фаза, у оквиру које се планира завршетак планираних грађевинских захвата на новом делу објекта и радови у унутрашњем делу старог здања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести