Светковина лепих речи

Читалачка светковина, 23. Међународни салон књига, биће на Новосадском сајму одржан од 6. до 12. марта. Ове ће године, судећи по интересовању издавача и књижара,

излагача бити значајно више него лане, а верује се да ни повећана посета поклоника књиге, не само из Новог Сада него и целе Војводине, неће изостати, тим пре што их, поред уобичајених попуста на најразличитија издања, од белетристике до стручне литературе, очекује и прилично богат програм.

Илустрације ради, под окриљем Дана Лазе Костића, током којих се на Салону промовишу писци награђени у протеклој години, планирани су сусрети са Драганом Хамовићем, лауреатом Змајеве награде, Мирком Демићем („Меша Селимовић”), Драганом Јовановићем Даниловим („Ленкин прстен”), Љубицом Арсић („Стеван Сремац”) и Владаном Журићем (Андрићева награда). Такође ће се представити и Тања Ступар Трифуновић, добитница Европске награде за књижевност за роман „Сатови у мајчиној соби”, те Берислав Благојевић, добитник стипендије Фондације „Борислав Пекић” за нацрт романа „Тиши од воде”.

Посебни програми биће посвећени јубилејима, па ће тако о Иви Андрићу, у поводу 125. годишњице рођења нашег нобеловца, говорити проф. др Јован Делић, док ће о Јовану Суботићу, чија је 200. годишњица рођења обележена 11. фебруара, беседити историчар проф. др Ђорђе Ђурић. На Салону ће пригодним словима Радивоје Микић, односно Ратомир Рале Дамјановић, подсетити на то да је протекао равно век од смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића.

Сваког дана током трајања манифестације посебним програмима представиће се поједини издавачи, попут „Лагуне”, „Вулкана”, „Прометеја”... у плану су и Дани руске културе, а ове године ће у оквиру Међународног салона књига бити одржани и Дани библиотека и библиотекара Србије. У плану је и представљање књижевне продукције Темишвара, а нарочито место на Салону имаће и акција Министарства културе „Негујмо српски језик”.

Велику пажњу љубитеља лепе речи несумњиво ће привући и Европски фејсбук песнички фестивал, који се у организацији Банатског културног центра из Новог Милошева традиционално одржава у оквиру Салона. Фестивал песника, који своје стваралаштво представљају на дрштвеним мрежама, најављен је за 11. и 12. марта, а већ сада се зна да су на конкурс стигле песме око 500 аутора из 20 земаља.

И ове ће године бити додељена Награда „Лаза Костић„ за најбоље књижевно остварење објављено између два Салона књига, као и признање Издавачки подухват. У ужи избор за „Лазу” ушле су, подсетимо, књиге „Ако дуго гледаш у понор„ Енеса Халиловића, „Сусрет под необичним околностима„, Владана Матијевића, „Тајне приче„ Мирјане Новаковић, „Бапа„, Радована Влаховића, „Српски добровољци 1914-1918 године„ Милана Мицића, „Па као„, Владимира Табашевића, „Поглед са коца„ Мирослава Цере Михаиловића и „Кућа од соли„ Миомира Петровића.

У конкуренцији за Издавачки подухват су, пак, „Албатрос” са десетотомним издањем „Савремена кинеска култура”, „Прометеј” са „Србима у Хабзбуршкој монархији”, аутора Дејана Микавице, Ненада Лемајића, Ненада Нинковића и Горана Васина, те „Платонеум” са књигом „Архијереји Карловачке Митрополије”, коју су написали Сава Вуковић, Душан Н. Петровић и Стеван Бугарски. На Салону ће, иначе, бити додељено и признање за најбољу ликовну и техничку опрему књиге „Захарије Орфелин”, награда за најбољу дечју књигу „Душко Радовић”, као и награда за фантастику у књижевности „Станислав Лем” издавачке куће “Соларис” . 

М. Стајић
 

Арт експо, БлогОпен...

У исто време када и Салон књига биће одржана и 22. међународна изложба уметности „Арт експо”, те 12. сајам образовања „Путокази”. Такође, Банатски културни центар шесту годину заредом приређује и Фестивал илустрације књиге “BookILL Fest”, 9. марта почеће конференција БлогОпен, а од 10. до 12. марта биће одржан и први сајам који ће на једном месту окупити заједницу дигиталног света Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести