Такмичарска селекција Кана поделила критичаре

Филмски фестивал у Кану приближава се завршетку, а филмови који су до сада приказани у такмичарском програму поделили су критичаре. Неки су подељени по основном

питању да ли је филм забава или уметност, док су други културолошки пристрасни. Једна фракција даље више тежине педигреу, политици или естетици, пише АФП.
За сада, британска и америчка штампа и индустријски типови гурају "Царол", лезбејску романсу са беспрекорном изведбом оскаровке Кејт Бланчет. Магазин Ванити фер наводи да је филм "трансценденталан" и постиже "нешто веома моћно".

Европљани пак више нагињу италијанском филму "Мy Мотхер" који се бави личним и професионалним кризама једног режисера. "Филм који истовремено и дира и засмејава", навео је италијански магазин Панорама.
Још два филма сматрају се достојним такмацима за Златну палму - "Yоутх" филм о старости који је режирао Италијан и где глуме Мајкл Кејн, Харви Кајтел и Џејн Фонда и суморна мађарска драма о холокаусту "Сон оф Саул".

Европски критичари зазиру од америчких филмова који превише очигледно желе Оскара и због тога не нуде свежу или другачију перспективу.
Британци и Американци су "осетљивији на изглед филма", рекао је АФП-у Давид Елбас са париског Кампус радија. "За европске критичаре, то није случај".
Французи нарочиту пажњу поклањању једном од пет филмова у конкуренцији - "Тхе Меасуре оф Ман" који се бави незапосленошћу.
У снажној конкуренцији само је један филм једногласно сасечен. Реч је о филму Гаса ван Санта са Метјуем Меконахијем "Тхе Сеа оф Треес", причи о депресивном Американцу који путује у Јапан да би се убио.

Шта год критичари мислили, коначна одлука је на жирију којим ове године председава режисерски двојац Џоел и Итан Коен и у коме седе глумци Џејк Гиленхал, Сијена Милер, Софи Марсо и режисери Гиљермо дел Торо и Ксавијер Долан.
Браћу Коен би у искушење могао да доведе филм "Сицаро", трилер о ЦИА операцији против нарко картела у Мексику где је био смештен њихов Оскаром награђен филм "Нема земље за старце" и где игра "њихов" Џош Бролин.

Можда ће их, пак, склоност ка необичном усмерити ка филму "Тхе Лобстер" чудном али добро примљеном филму са Колином Фарелом о самцима који имају 45 дана да пронађу партнера или ће бити претворени у животињу.
Љубитељ фантазије Дел Торо могао би да свој глас да италијанском филму "Тхе Тале оф Талес" који је компилација три мрачне бајке и који подсећа на његов "Панов лавиринт".

Глумце у жирију би могле да привуку сјајне роле у "Yоутх"-у, Кејт Бланчет у "Царол" или више генерација глумаца у кинеском филму "Моунтаинс Маy Департ".
У прошлости жири је доносио озлоглашено неочекиване одлуке и управо та неизвесност и немогућност предвиђања добитника Златне палме је оно што привлачи многе Кану.

Понекад, као што је био случај 2004. године, политика је умешала прсте у избор добитника Златне палме када је то био случај са "Фаренхајтом 911". Ове године, трка ће бити више заснована на заслугама и квалитету такмичара.
Филмски фестивал у Кану завршава се у недељу церемонијом доделе награда касно увече.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести