Таленат и енергија уместо правила

“Где ћеш“, наслов је трећег албума београдске групе Репетитор, чији је излазак званично најављен за 18. октобар. Овдашња рокенрол јавност, али и публика читавог региона екс Југославије,

нестрпљиво чека шта ће то изаћи из музичке радионице престоничког трилинга који чине: Борис Власеница (гитара и вокал), Ана Марија Цупан (бас) и Милена Милутиновић (бубањ).

Чим су на својој Фејсбук страници објавили омот, уследили су и коментари који су се махом сводили на “једва чекам”, али су у очи, како то увек бива, упадали и они типа: “Правилно се пише - куда ћеш, а не - где ћеш.“ Кратак одговор бенда био је у стилу њиховог музичког израза - кратак и жесток: “Људи, каква правила?!”

Бескомпромисност и таленат најављен њиховим првим наступима пре десет година, када су још били тинејyери, потврду је добила на првенцу 2008, названом “Све што видим је први пут” (издавач “Одличан хрчак”). Тих тринаест песама наговестили су потенцијал бенда.

Четири године чекало се на “Добродошли на океан” (издање за словеначки “Мунли рекордс”). Нема сумње да је издавач из Словеније препознао све оно што спаја Репетитор: сирову енергију, ангажованост, јасне текстуалне поруке и оно што се не може видети на носачима звука, али је зато “на прву” уочљиво на њиховим концертним издањима. Не чуди зато што позиви Београђанима стижу са свих страна, а предстојеће свирке на којој ће Репетитор промовисати “Где ћеш“ очекују у октобру Љубљанчане (20. - Кино Шишка), Ријечане (21. - Погон културе) и Сарајлије (29. - Синема Слога), а потом следе концерти по Словачкој, Чешкој и Холандији. Почетак децембра резервисан је за Загреб (2. - Творница културе) и Београд (3. - Дом омладине), а финале је 29. децембра у Скопљу.

Репетитор је, очигледно, успео да заинтригира све бивше СФРЈ центре, а и судбина је хтела да их у орбиту избаци тријумф на “Арт енд Мјузик” фестивалу одржаном у Пули 2007. године. Такође, “Showcase” фестивали специјално направљени за “букинг-агенте” и ловце на таленте показали су се као пун погодак за бенд који се није либио да уложи у себе. Сада му се то вишеструко враћа, па позиви стижу из такорећи целе Европе, док се о њиховом наступу у Кини још увек прича.

“Где ће” или куда ће Репетитор даље, показаће време. У нади да ће ново издање бити дуже од 26 минута колико стаје у девет нумера на “Добродошли на океан”, видећемо како размишљају Борис, Ана Марија и Милена, који се полако ближе прагу четврте деценије.

Сингл “Бескрај” само је наговестио, али никако и открио шта то обожаваоце чека на новом материјалу. Чланови бенда професионално су водили рачуна да јавности не одају превише, осим тога да ће албум с једне стране бити различит, али и препознатљиво “репетиторски”. 

С. Савић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести