Тиха мисија у култури

Сваки Међународни београдски сајам књига, па тако и 61. који се отвара 23. октобра, прилика је за издавачке куће да на најбољи начин пред мноштвом посетилаца представе

своја нова издања. Војвођанска издавачка кућа „Агора” ове године има нешто већу продукцију, са преко тридесет нових наслова. Овај издавач помно пратећи светску књижевну сцену понудио је читаоцима протеклих година дела знаменитих светских списатељица Дорис Лесинг и Алис Манро чије је дело касније овенчано Нобеловом наградом.

– Издавачки концепт „Агоре” се темељи на подразумевању веома високих естетских критеријума када је у питању домаћа и преведена белетристика, тако да преко шездесет награда краси више од 300 наслова колико смо објавили за 14 година постојања – каже оснивач и главни уредник Ненад Шапоња. - Темељне Агорине библиотеке „Агора” и „Календар” доносе нова дела светске и српске прозе, док едиције „Линк”, „Аријел”, „Енигма”, и „Зрењанин” настављају своју тиху мисију у нашој култури. Библиотека „Слон који лети”, посвећена књигама за децу и омладну, је ново издавачко поље ове године.

У библиотеци „Агора” која доноси непознате светове савремене светске прозе, понајчешће први пут на српском језику, штампане су изабране приче: Шпанца Леополда Лугонеса, Аргентинца Гиљерма Мартинеса и Мексиканца Алфонса Рејеса, који спадају у најзначајније писце савремене хиспанске и латиноамеричке књижевности. Скандинавски романи представљају шведски класик Јалмар Седерберг са романом “Доктор Глас” и роман „Привиђење ’38“ Финца Ћела Вестеа. Штампањем романа „Светла будућност почиње сутра, најкасније прексутра“ комплетиран је превод трилогије, једног од најистакнутијих писаца савремене македонске књижевности Душка Родева о Дојранском, посвећена голооточком искуству.

У едицији „Календар” која доноси прозне књиге савремених српских писаца до сада је изашло око 100 наслова од којих су многи овенчани свим домаћим књижевним наградама за прозу. Ове године је изашло шест наслова, а вишеструко награђен роман „Ла санс пареилле“ Милисава Савића доживео је и друго издање. Нови романи Мирка Демића, Вујице Огњеновића, Драгана Јовановића Данилова, Ђорђа Д. Сибиновића, Иванке Косанић и приче Слободана Симића већ су изазвале пажњу јавности.

У библиотеци „Линк“ објављене су књиге „Градови културе: глобална перспектива“ Деборе Стивенсон, о трендовима у културном планирању, и филозофска студија „Филозофија ентропије“ Николе Кајтеза. Регионална библиотека „Зрењанин“ је добила три наслова: романе Слободана Мандића и Вуксана Кнежевића и приче Вучине Шћекића. У едицији „Аријел“, посвећеној поезији, су песме Гинтера Кунерта, једног од најзначајнијих немачких аутора и мексичког песника Хаимеа Лабастиде.

У новој библиотеци „Слон који лети“, посвећеној деци и омладини изашли су роман „Сјајно“ ирског писца Родија Дојла и „Прва љубав у Ружичастој улици“ македонске ауторке Натали Спасове. Када је у питању домаћа књижевност, Ђорђе Писарев отвара ново поље у свом обимном опусу, књигом за децу и младе под насловом „Позна вечера за Госпођу Фиби“, коју је илустровала Настасја Писарев.

Н. Попов
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести