Торлаковић режирао Басариног „Ревизора за југоисток”

Шабачко позориште гостује у среду у 19 часова у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз, с представом „Ревизор за југоисток” Светислава Басаре, у режији Марка Торлаковића.

Полазећи од Гогољевог „Ревизора”, Басара је написао савремену политичку гротеску о власти у Србији, о друштву чији су руководиоци у паници због доласка ревизора из Европске уније, па наврат-нанос покушавају да створе утисак о уређеном систему. У овој комедији играју: Владимир Милојевић, Слободан Петрановић - Шарац, Деана Костић, Синиша Максимовић, Милош Војновић, Боривој Божанић, Анета Томашевић, Драгана Радојевић, Страхиња Баровић, Никола Брековић, Марко Рибић, Кристина Пајкић и дечак Павле Николић.  Сценограф је Сташа Јамушаков, костимограф је Драгица Лаушевић, а аутор дизајна звука Илија Ђорђевић.

– Власт је овде одувек била брижна према нама и све нам је дала. Зашто би неко пљувао по њој? Лако је пљувати, а тешко је заврнути рукаве и радити – на фону Басариног сатиричног тона о представи говори млади редитељ Марко Торлаковић, иначе рођен 1992. у Сомбору, добитник награде “Хуго Клајн” за најбољег студента позоришне режије у Београду, који је своју дипломску представу “Ватрена ћелија” радио у Српском народном позоришту. – Власт води рачуна о својим радницима и све даје од себе не би ли за те исте раднике обезбедила радна места и сачувала их од приватизације. Власти треба веровати, јер се она одувек држала својих принципа и своје идеологије. Никакав страни утицај и капитал нису утицали на нашу власт. Наши владари су људи чисте савести, руке им никад нису биле крваве и немају шта да крију пред Европом, остатком света, а поготово пред нама јер врло добро знамо ко су.

Светислав Басара је један од наших најзначајнијих прозних писаца. Аутор је више од четрдесет књижевних радова - романа, збирки приповетки, драма и есеја. Његове књиге превођене су на енглески, француски, немачки, мађарски, бугарски, италијански и македонски језик. Подсетимо, по његовом чувеном роману “Фама о бициклистима” Роберт Ленард је режирао истоимену представу, која је управо на репертоару Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз. Иначе, „Ревизор за југоисток” је у званичној селекцији предстојећих 46. Дана комедије у Јагодини. 

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести