Традиција и савремени уметнички токови

Изложбом „170 година трајања”, која се отвара у четвртак у 18 часова у холу Централне зграде ректората Универзитета у Новом Саду, Галерија Матице српске почиње обележавање свог јубилеја,

када је 1847. основан Матичин Мусеум који је од тада прерастао у један од најбогатијих уметничких музеја у земљи са делима српске националне уметности од 18. до 21. века. Током читаве ове године организоваће се разни програми: изложбе, предавања, радионице у партнерским установама са жељом да се и ван простора Галерије широј јавности представи њен рад и уметничка колекција, и на тај начин најави отварање Галерије и нове сталне поставке. Зграда ГМС је тренутно затворена за јавност, јер су у току радови на реконструкцији фасаде.

Крајем прошле године Галерија је потписала Протокол о сарадњи са Универзитетом у Новом Саду која започиње вечерашњом изложбом, а на отварању ће говорити: проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, и мср Снежана Мишић, аутор изложбе. Поставку чине две изложбе “Српска уметност у десет слика - Из колекције Галерије Матице српске” и “Кошница - Традиција и савремено стваралаштво”, којима се на најбољи начин представља основна идеја Галерије МС, а то је поштовање традиције и истовремено праћење савремених уметничких токова.

– Изложбом дигиталних принтова на платну кроз причу о десет „најрепрезентативнијих“ уметничких дела насталих у периоду од 18. до 20. века представља се српска национална уметност, њен развој, процеси модернизације и укључивање у савремене европске уметничке токове. Заступљена су дела најзначајнијих представника српске уметности новијег доба: од Христофора Жефаровића, Димитрија Бачевића и Стефана Тенецког, преко Катарине Ивановић, Павла Симића, Паје Јовановића и Стевана Алексића, до Саве Шумановића и Ивана Табаковића, као и различите теме, уметнички стилови и жанрови: религиозна композиција, портрет и аутопортрет, историјско сликарство, жанр сцене – најављује поставку ауторка мср Снежана Мишић, виши кустос.

Један од основних задатака ГМС као националне галерије јесте промовисање српске националне уметности не само у Србији већ и изван њених граница. Ова изложба је замишљена као популарно-едукативна тако да су на основу оригиналних дела израђени дигитални принтови на платну, а поставка је већ гостовала у Румунији и Мађарској.

Изложба “Кошница. Традиција и савремено стваралаштво”, приређена јесенас за Дан Галерије, а у поводу обележавања 190-годишњице оснивања Матице српске, представља, пак, савремено виђење и (ре)интерпретације Матичиног симбола – кошнице кроз радове 22 савремена уметника.

– Кошница је послужила као инспирација и полазиште за реализацију визуелних (ре)интер -претација изведених традиционалним уметничким формама (слика, цртеж, графика, дигитална штампа, скулптура) - каже аутор изложбе мр Данило Вуксановић, виши конзерватор и уредник серије изложби Традиција и савремено стваралаштво.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести