Три века Битке на Везирцу

Поводом историјског јубилеја - 300 година Битке код Петроварадина (Битка на Везирцу) Музеј града Новог Сада у импозантном галеријском простору Атријума зграде Арсенала

у Музеју на Петроварадинској тврђави данас (среда) у 13 часова приређује изложбу слика истакнутог новосадског сликара и графичара Петра Ћурчића. Постака обухвата 12 Ћурчићевих уљаних слика из његовог богатог опуса посвећеног једној од највећих и најзначајнијих битака на овим просторима.

Слике су део велике и вредне колекције коју је уметник протеклих година поклонио Одељењу за савремену уметност – Завичајној галерији Музеја града као и Галерији Матице српске. Повод за настанак овог циклуса су, по сведочењу Петра Ћурчића, биле колекције картографских извора о архитектонском и војном развоју Петроварадинске тврђаве и бици код Петроварадина (1716) из Историјског архива града Новог Сада. Ове мапе подручја на којем се битка између Хабзбуршког и Отоманског царства одиграла оставиле су снажан утисак на уметника и инспирисале га да их ликовно интерпретира тако да је годинама стварао читаве серије уља на платну и пастела којима је претходио велики број цртежа великог формата.

Три века од велике победе царске војске Хабзбуршке монархије над османском империјом 5. августа 1716. обележено је изложбом у Музеју града, чији је аутор мр Синиша Јокић, а која је отворена је 8. августа на дан када је принц Еуген Савојски са својом армијом у Рацкој вароши – некадашњем Новом Саду свечаним благодарењем прославио велику победу над Османлијама. Уз историјски део изложбе са оригиналним предметима из давне прошлости тада су предстаљени као ликовна допуна радови сликара Данила Вуксановића из циклуса “Херувими новог доба”, а сада ће из уметничке визуре Петра Ћурчића моћи да се сагледа овај капитални историјски догађај и један од пресудних момената у историји југоисточне Европе у XVIII веку.

Изложба се организује у оквиру недеље Музеја, уприличене поводом 62. рођендана ове институције.

Н. Попов
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести