У Алеји заслужних грађана сахрањен Бата Живојиновић

У Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду данас је сахрањен доајен југословенске и српске кинематографије

Чланови породице, велики број пријатеља и колега Велимира Бате Живојиновића окупили су се у Скупштини града Београда на комеморацији поводом смрти легендарног глумца, након чега је великан српског и југословенског филма сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Сахрани су присуствовали чланови породице, супруга Лула, окружена унуцима и кћерком пред ковчегом испред Цркве Светог Николе на Новом гробљу. Такође, последње збогом Живојиновићу одале су колеге глумци и пријатељи из света филма, политичари, представници кинеског диплматског кора у Србији, бројни уметници и грађани. Глумац Милорад Мандић Манда у свом опроштајном говору поручио је да су све колеге крале занат од Бате.

- Ово је година глумаца, можда је буyет оног горе министра културе много већи кад му треба толика подела. И пренеси им да су још живи, истакао је Манда.
Свој поздрав Живојиновићу послала је и глумица Даница Максимовић, која је му се захвалила и поручила „имао си се рашта и родити”. Видно потресена глумица Радмила Живковић, кума Живојиновића, поручила је свом пријатељу да га сви воле и да ће се једног дана поново видети. Поред ковчега до вечне куће пратио га је и Драга Бјелогрлић, ту је била и Горица Поповић...

Живојиновић је сахрањен у Алеји заслужних грађана, тик уз место свог колеге Драгана Николића.
Претходно је у Скупштини града Београда одржана комеморација. Међу присутнима, који су дошли да се опросте од великана српског и југословенског глумишта, поред породице, пријатеља, редитеља, глумаца присутни су и Ивица Дачић, Александар Антић, Јадранка Јоксимовић, Кори Удовички, Вања Удовичић, Зоран Ђорђевић, Тања Мишчевић, Синиша Мали, Зоран Лилић, Дуда Ивковић, Драган Yајић, Лордан Зафрановић...

Уз инсерте из филмова „Песма са Кумбаре”, „Влак без возног реда”, „Бреза”, „Скупљачи перја”, „Битка на Неретви”, „Балкан Експрес”, „Лепа села лепо горе”, писац и новинар Вања Булић осврнуо се на богату каријеру великана српског и југословенског глумишта.

Од Живојиновића су се опростили и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, глумац и редитељ Лазар Ристовски, драматург и историчар филма Божидар Зечевић и Батин пријатељ из детинства позоришни редитељ Страхиња Родић.

Зеленовић је приметио да величина Живојиновићевог филмског опуса „затвара” податке да је он на почетку каријере играо и по 300 представа годишње у Београдском драмском позоришту. Зеленовић је нагласио да Батина каријера остаје недостижна по броју филмова (333 улоге у филмовима и серијама), по њиховом значају за кинематографију бивше Југославије, по наградама које је освојио и угледу који је изградио у захтевној професији.

На комеморацији је приказан и спот, снимљен у фебруару ове године, у коме Живојиновић позива Кинезе да посете Београд, а након дугог аплауза уследила је музика из филма „Валтер брани Сарајево”.

В. Ђуричић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести