Угрожена друштвена улога писаца

Упркос тешкој финансијској ситуацији и атмосфери неизвесности, Друштво књижевника Војводине у протеклој години остварило је значајне резултате.

То је, у најкраћем, резиме недавно одржан егодишње скупштине ДКВ. Председник ДКВ  Никола Страјнић  је као најважније активности издвојио организацију јубиларног Десетог међународног новосадског књижевног фестивала, издавање часописа “Златна греда” и међународну сарадњу са писцима Петрограда и  савезима  румунских и бугарских писаца.

Јован Зивлак је нагласио  да иако своје основне проблеме у сфери стваралаштва писци морају да решавају сами, колективни субјективитет Друштва је битна претпоставка да се побољшају општи услови за деловање и афирмацију и писаца и књижевности. Скупштина је усвојила закључак да енергично протествује против још једне “непримерене претње” Пословног простора о деложацији и блокади финансијских средстава ДКВ; она се дешава у тренутку преноса власти и интерегнума кад није могуће тражити решење са градским властима. Дуг за закуп за пословни простор настао је због нерешавања питања радног простора ДКВ од стране  градских власти и Републичког министарства у складу са Законом о култури, и неприхватљиво увећаних камата од стране Пословног простора. Такво понашање угрожава рад ДКВ, држећи га стално у статусу опсадног стања због непримерених претњи полицијским и судским прогоном, унижавајући ДКВ као репрезентатвно удружење, наглашавају писци.

Фрања Петриновић је  одржао беседу о савременом писцу и условима под којима он опстаје, заступајући мишљење да је улога књижевности у новолибералном добу промењена,  а друштвена улога изгубљена.

На скупштини су уручене  годишње награде ДКВ: Недељку Терзићу за најбољу књигу, песничку збирку “Глад и глеђ” (АМ “График”, Сремска Митровица 2015) и  Зденки Валент-Белић за превод са словачког језика романа  „Догодило се првог септембра (или неког другог дана)”, словачког писца Павела Ранкова (Сезам Боок, Београд 2015.). Награда “Мирослав Стрибер” припала је Ирини Харди Ковачевић за књигу приповедака “Небо над Крстуром”  (НИУ „Руске слово“, Нови Сад, 2012).

Најављен је предстојећи, једанаести по реду, Међународни новосадски књижевни фестивал, на коме ће учествовати 100 писаца, а главни гости ће бити дански песници. Тим поводом ДКВ ће објавити Антологију савремене данске поезије.

Р. Лотина

Нови чланови ДКВ
Скупштини је саопштена одлука Управног одбора о пријему нових чланова ДКВ, а то су: Сања Тиркаило (Шид), Гавра Влашкалин (Зрењанин), Владимир Рајковић (Земун), Марија Васић Каначки (Вршац), Гордана Влајић (Панчево), Иванка Радмановић (Панчево),  Радомир Ивановић (Нови Београд), Коста Рошу (Бегејци), Милена Тепавчевић (Нови Сад), Виктор Шкорић (Ново Милошево) и Флоријан Копчеу (Турн Северин, као члан из иностранства).

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести