Урбана колевка слободе

Позориште “Деже Костолањи” у Суботици од 13. до 20. новембра организује још једно издање фестивала савременог позоришта “Дезире”. И поред потешкоћа у планирању

 и финансирању, суботичка публика ипак, првенствено захваљујући помоћи фондације “Габор Бетлен” (тешкој три милиона динара), неће остати ускраћена за фестивал који је због садржајног програма и позитивне  атмосфере врло брзо стекао привилегован статус међу љубитељима савременог позоришта.

Замишљен као “централна станица” (пуно име фестивала названог по Костолањијевом надимку је “Дезире централ стејшн”), “Дезире” је и ове године осмишљен као место сусрета уметника из окружења, са свих страна света.
– “Дезире” је урбана прича, али као да се град бори да не буде град, као да жели да буде рурална средина, да буде провинција – нагласио је директор позоришта “Деже Костолањи” Андраш Урбан на конференцији за новинаре поводом најаве фестивала, наводећи да је из градске управе подршка поново смањена (са четири на три милиона), да је “Дезире” од покрајинске администрације добио 550 хиљада динара, а да први пут после осам година Министарство културе и информисања није доделило ни динар за препознатљиву културну манифестацију на северу земље.

Што се тиче најављеног програма, видљиво је да ће у фокусу поново бити уметници који остављају доста трага у позориштима централне Европе: Оливер Фрљић, Селма Сахић, Арпад Шилинг, Кокан Младеновић, па и сам Андраш Урбан. На програму су: “Гоголенд” Народног позоришта Сомбор, “Твоје царство” позоришне трупе “Форте” и Куће савремене уметности “Трафо” из Будимпеште, “Просјачка опера” Мађарског државног позоришта “Чики Гергељ” из Темишвара, “Балерине” Форума за нови плес Балета Српског народног позоришта, “Луте – Борба“ ансамбла Пала Френака из Будимпеште, “Кокош“ сцене МЕШ-а редитељке Селме Спахић, “Докле поглед сеже” Краљевског позоришта “Зетски дом” са Цетиња...

Представа “Наше насиље и ваше насиље” Оливера Фрљића, хрватско-словеначко-аустријска копродукција, премијерно изведена недавно у Бечу, изазвала је велику пажњу након пољског и босанског гостовања, где јој је претило отказивање због претњи упућених од стране екстремних клерикалних и десничарских политичких удружења. У Суботици се надају да неће бити сличних проблема, јер је Фрљић велики редитељ и хуманиста који се само бави темама које нас се тичу. У прилог будућим гостовањима, из Словенског младинског гледалишча, једне од копродуцентских кућа, послали су отворено писмо у којем изражавају протест и најдубљу забринутост због покушаја да се на бруталан начин забрани, оцрни, па чак и криминализира уметничко дело реномираног аутора.

“Нитко од пољских нити босанских и наравно хрватских организација које су се буниле није видио представу. Нико није пренео ни коментаре из најважнијих пољских дневних новина и озбиљних часописа, који се баве културом”, стоји у писму, у коме се још, између осталог, пољска и босанска надлежна администрација, а због најава преиспитивања финансирања фестивала на којима је представа приказана, оптужују за озбиљан напад на слободу изражавања и слободу уметности, те за нарушавање основа демократије.

У овај исфорсирани спор се, иначе, одлично уклапа и поднаслов овогодишњег “Дезиреа” - “Бордерлајн” (граница) - и плакат који симболизује побуну. Из фестивала кажу да је то слоган за размишљање о сопственом идентитету у коме се тешко снаћи у односу на локална, регионална и светска дешавања.

И. Бурић
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести