Миленковић музицира у Сомбору

Сомборске музичке свечаности, шесте по реду, биће отворене 7. априла на сцени Народног позоришта концертом Жака Рувијеа, на којем ће чувени клавирски педагог извести дела Шумана, Равела и Мусоргског.

Како нам је потврдио уметнички директор фестивала Михајло Зурковић, овим концертом Рувије се полако опрашта од извођаштва реситалског типа, али ће наставити са камерним музицирањем и подучавањем младих пијаниста, па ће тако од 6. до 13. априла и у сомборској Музичкој школи „Петар Коњовић” одржати мајсторску радионицу.

"СОМУС је израстао у фестивал који може да стане раме уз раме са највећим српским фестивалима, НОМУС-ом и БЕМУС-ом. Сви концерти на фестивалу су, као и прошле године, ексклузивни, дешавају се само у Сомбору. Позивам све Сомборце да дођу на СОМУС јер ће на дохват руке имати високо квалитетан програм", истакао јe Зурковић.

Иначе, Сомус ће поклоницима уметничке музике понудити неколико врхунских програма, попут вечери посвећене композитору Дејану Деспићу, наступа сопрана Катарине Јовановић или концерта оркестра Камерата академика АУНС под управом пољског композитора и диригента Маћеја Жолтовског са пијанисткињом Аном Миерник и тенором Рафалом Жураковским као солистима.

Под насловом „Камерна посластица” програм, који обухвата дела Баха, Шниткеа, Дебисија, Респигија и Милојевић извешће виолончелиста Марко Милетић и пијаниста Михајло Зурковић, а две вечери ће бити у знаку Гудачког квартета школе за специјалне таленте из Кронберга: најпре ће овај састав, који творе Вилијам Хаген, Давид Кастро-Балби, Матис Рохат и Ела ван Пук, свирати 12. априла са кларинетистом Матом Бекавцем, а следеће вечери ће се том саставу придружити и флаутисткиња Ирена Графенауер. 

"Очекује нас шест врхунских концерата класичне музике на којима ће наступити великани светске музичке сцене. Захваљујем се Градској управи на великој подршци у организацији СОМУС-а и уопште у подршци у раду Културног центра „Лаза Костић“, као и Народном позоришту Сомбор и управнику Михајлу Несторовићу на подршци у организацији фестивала, као и свим спонзорима и пријатељима манифестације", каже Саша Милић, в.д. директора сомборског Културног центра „Лаза Костић”, који је и званични организатор СОМУС-а.

Фестивал се формално затвара 13. априла, али ће 26. априла у сали Народног позоришта бити приређен својеврстан спектакл на бис, када ће пред Сомборцима наступити наш послављени виолиниста Стефан Миленковић и Симфонијски оркестар Академије уметности у Новом Саду под управом  Андреја Бурсаћа. Овај концерт се реализује у сарадњи са Новосадским музичким свечаностима, а на програму су Чајковски, Прокофјев и „Рондо Гиоцосо” Рудолфа Бручија, чији се јубилеј, век од рођења, обележава ове године.

Улазнице за овогодишњи СОМУС појединачно коштају 400 динара, осим за концерт Стефана Миленковића за који важи цена  1.200 динара. Комплет улазница, које су већ доступне грађанима за резервацију и куповину на билетарници сомборског позоришта и то за све концерте, који иначе почињу у 20 сати, је 2.000 динара.

 

 

М. Стајић, М.Миљеновић

Фото: Дневник/Филип Бакић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести