Везе блиских култура и народа

Песничком вечери, на којој је представљен савремени словачки песник Мирослав Бјелик, синоћ је почео тродневни програм Дана Матице словачке у Матици српској.

– Матица српска дуго сарађује са Матицом словачком, али је наша жеља да ту сарадњу подигнемо на још виши ниво, као и да ову пријатељску установу свеобухватније представимо српској јавности – изјавио је за „Дневник” председник Матице српске проф. др Драган Станић. – Истовремено нам је намера и да дефинишемо темеље исцрпнијег и систематичнијег сагледавања односа наших двеју култура и двају народа, кроз озбиљан истраживачки пројекат какав и заслужују српско-словачке и словачко-српске културне везе и релације.

На песничкој вечери, која је приређена у сарадњи са Удружењем књижевника Србије, о Бјелику су, поред председника МС, говорили и Радомир Андрић, Мирослав Демак и Мартин Пребуђила.

Вечерас у 19 часова у просторијама Матице српске биће одржано предавање “Матица словачка - јуче, данас, сутра и отварена изложба. После поздравне речи проф. Станића, о историјату, научној и издавачкој делатности Матице словачке говориће др Маријан Ткач, председник Матице словачке и др Зузана Павелцова, директорка Музеја Словака у дијаспори Матице словачке, док ће изложба књига и часописа из издавачке делатности Матице словачке бити постављена у витринама испред Свечане сале.

У част гостију из Матице словачке сутра у 19 часова у Галерији Матице српске биће приређен фолклорни програм “Из српске културне ризнице” у коме ће учествовати ансамбл “Вила” и КУД “Павел Јожеф Шафарик” из Новог Сада.
Н. П.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести