Војвођанска средњоевропска рапсодија

Ажурирано пре 2 недеље 5 часова

“Чињенице су само део стварности. У мислима, градећи њен други део, отварамо врата будућности...”, почиње свој нови роман “Карусел распетих” Томислав Кетиг (1932),

један од бардова домаће књижевне сцене. Приповест, која је била у најужој конкуренцији за Пекићеву награду, а објавио је новосадски “Прометеј”, представља својеврсну “продужену руку” Кетиговог најпознатијег дела, двотомног историјског романа „Дуга сенка свитања“, који тематизује колонизацију Паноније и живот на овим просторима у осамнаестом и деветнаестом веку. Пратећи судбину двеју породица из тзв. грађанског војвођанског миљеа, Рашајски и Казимиров, “Карусел распетих”, пак, у фокусу има поглед на слике збивања на тлу Војводине у последњих три четвртине века...

- У “Каруселу распетих” написао сам мање више све што сам хтео да кажем о једном времену, о једном друштву – каже Кетиг за “Дневник”. - У многим војвођанским местима ви и данас имате двојезичне и тројезичне породице, и њих ти различити језици и различите традиције не раздвајају него напротив, спајају. И немају проблем с тим.

У посвети пријатељу написао сам стога да је овај роман својеврсна војвођанска средњоевропска рапсодија. Једноставно, пишући га имао сам само једну амбицију – да Војводину поново сместим у њен средњоевропски миље, где она природно и припада. Јер сви људи који овде живе, који су различито национално опредељени, хтели -не хтели наслоњени су на ту средњоевропску традицију.

Говорећи о ликовима који чине окосницу “Карусела распетих”, а чији су основни вредносни оријентири “култура рада и култура међунационалних односа где се разне етничке заједнице не сукобљавају, већ се свакодневно испомажу”, Кетиг не спори да је интерполирао у оно што пише неке фрагменте из властитих искустава, наравно трудећи се да се то ипак не буде превише уочљиво, препознатљиво...

- Разумљиво да у свакој од личности мојих романа има и мрвица аутобиографије. Међутим, признајем да не волим превише ту „их” (ја) форму, плашим се мало тог „мемоарског” у литератури. У сваком случају, роман “Карусел распетих” је својеврсна утопија, модел у којем измишљени наратив функционише као део стварности да би негде на крају изразио наду у млађу генерацију да ће моћи да Војводину прихвати као завичај, јер завичај је од свега једини вечан.

Иначе, непријатно ми је када неко сумња у моје добре намере, при томе износећи инсинуације на рачун мог порекла. А мој прадеда Андрија Биро је учествовао у раду Мајске скупштине у Сремским Карловцима 1848. и био члан првог њеног Главног одбора, уз Јакова Игњатовића, Николу Путника, Ђорђа Стратимировића, Јована Суботића... Није ту, наравно, уопште поента у пореклу, већ о потреби да мислимо савремено, урбано, цивилизовано, европски.. 

Када је реч о самом изражајном поступку који карактерише “Карусел проклетих”, Кетиг не крије да овај роман на известан начин заокружио досадашња његова књижевна интересовања. А она су више него шаролика – током више од шест деценија књижевног ангажмана објављивао је поезију, приповетке, романе, есеје, књижевну критику, оставио је дубок траг и на пољу публицистике и енциклопедистике, а драмски текстови, ТВ и радио драме су му извођени од Суботице и Новог Сада, преко Будимпеште и Беча, све до Сарбрикена и Келна.

- Свакако је најважније да све то заједно функционише као целина, али је чињеница да не могу да побегнем од своје прошлости драмског писца. Стога често и користим драмске форме у роману. Међутим, покушавам да будем доста слободан, модеран, да не робујем стриктним формама. Има стога пасажа који целу структуру чине другачијом, ослобођеном догми. Тако је роман истовремено и драма, али садржи и поетске фрагменте. Уосталом, и многа класична дела су хибридна. Јер, све је на крају једна драма, као што је и сам свет драматичан. Да није, о чему бисмо писали...

М. Стајић

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари