Вреле ноћи Белгије

Филм „Вреле ноћи Белгије” редитеља Феликса ван Гроенингена, који је награђен на недавно завршеном фестивалу „Санденс” за најбољу режију у селекцији светског филма,

биће приказан на 44. Фесту.

Ван Гроенинген није странац у фестивалским круговима. Његов претходни филм „Тхе Брокен цирцле бреакдоњн„ био је номинован за Оскара, а освојио је награде на фестивалима у Берлину, Карловим Варима… „Вреле ноћи Белгије” је његов пети филм, а судећи по бомбастичном старту чека га светла будућност.

Радња се одвија у Генту и инспирисана је успоменама на бар који је Гроенингенов отац поседовао у његовом детињству. Џо је власник поприлично неугледног бара по имену “Белгика”, а његов старији брат Френк тавори у монотонији породичног живота. Френк одлучује да унесе мало узбуђења у свој живот и помогне брату да преобрати „Белгику” у популаран клуб. Филм прати успон и очекивани пад „Белгике”, која у једном моменту постаје изузетно успешно и популарно место.

Ипак, „секс-дрога-и-рокенрол” животни стил испоставља се као тешко одржив и не без својих последица.

- То је углавном прича о два брата који раде сјајне ствари заједно, али такође схватају да су веома различити - објаснио је редитељ. - Оно што ми је било фасцинантно је да посматрам како се ствари мењају кад створите нешто што постигне успех, како нешто чисто и лепо може да постане мрачно и горко.

Редитељ је такође истакао да „Белгику” сматра трећим главним јунаком филма и да клуб комуницира са остатком ликова помоћу музике, коју је специјално за филм креирао белгијски бенд „Soulwax„.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести