За очување културног и националног идентитета

Један од приоритета рада Покрајинске владе биће јачање статуса Матице српске како би се њен рад унапредио у складу са капацитетима које поседује,

а који су од пресудног значаја за очување нашег културног и националног идентитета, закључено је на првом састанку новог покрајинског руководства са председником Матице српске Драганом Станићем.

У духу политике нове Покрајинске владе, политике окупљања око пројеката који истичу вредности нашег културног блага, враћање старог сјаја Матици српској биће један од циљева, најавио је нови покрајински премијер Игор Мировић који је био у првој званичној посети овој институцији.

- Покрајинска влада ће помагати рад Матице више него до сада и учинити да и у контактима са Министарством културе, али и са градом Новим Садом у ком је седиште Матице, заиста учествујемо у том концепту окупљања, као људи, као представници органа који имају обавезу, жељу и намеру да помажу раду Матице и свих њених сегмената - изјавио је Мировић.

Један је од закључака састанка био је да, иако Матица постоји од 1826. године и о њеном значају сведоче бројне публикације и резултати од међународне вредности, њен рад у претходним годинама није био приоритет за ресорни секретаријат и министарство, што од сада неће бити случај.

- Потпуно је нерационално имати овакве стваралачке капацитете какве Матица има, а да они не буду искоришћени у бар два основна смера, један је утврђивање идентитета српске културе и народа и јачање хомогености читаве заједнице, а други смер јесте интензивно развијање односа са другим народима и културама - сматра Драган Станић, председник Матице српске.

Р. К.

Немерљив значај националних институција

- Као земља која озбиљно цени своју традицију, и истиче свој национални идентитет, морамо да водимо рачуна о многим институцијама у нашем друштву које су веома значајне, а једна од најзначајнијих је Матица српска – сматра Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Према речима ресорног секретара, осим Матице српске, подршку како финансијску, али и целог друштва морају имати и Српска академија наука и уметности, али и национална позоришта јер су од немерљивог значаја.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести