Заштита српског културног наслеђа

Управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, архијерејски заменик Војислав Галић, у име Његовог преосвештенства епископа будимског владике Лукијана, и Петер Фарбаки,

директор Историјског музеја града Будимпеште, потписали су у мађарској престоници Протокол о сарадњи ГМС, Музеја СПЦ у Сентандреји и пештанског Историјског музеја у истраживању и презентацији музејских колекција. У питању је наставак вишегодишње сарадње на заштити српског културног наслеђа у Будимској епархији у Мађарској започет још 70-их година прошлог века, а сада је конкретно везан за презентацију врло вредног иконостаса некадашње Саборне цркве у Будиму као један од последњих радова Арсе Теодоровића, знаменитог српског сликара с краја 18. и почетка 19. века, на чијој рестаурацији раде стручњаци Галерије МС и Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

У Историјском музеју Будимпеште одржан је и састанак директора музеја где су договорени наредни сусрети поводом јубилеја 170 година Галерије Матице српске, који ће бити обележен и у Текелијануму у Будимпешти. Тема су такође били и будући планови везани за реализацију изложбе и публиковање монографије о иконама Арсе Теодоровића са иконостаса српске цркве у Будиму, планираних за другу половину 2018. године.

Иначе, приликом боравка у Мађарској, Галерији Матице српске је у Сентандреји уручена Повеља са медаљом Задужбине Јакова Игњатовића за реализацију више пројеката из области заштите, проучавања и презентације српског уметничког наслеђа у Мађарској, а посебно за реализацију изложбе Српска црквена уметност у Мађарској. Ова изложба је прво представљена у Новом Саду 2011, а затим у Сентандреји, Бриселу и Москви. Задужбину Јакова Ињатовића су, подсетимо, основали српски интелектуалци у Мађарској у циљу очувања српске књижевне и уметичке баштине на тлу ове државе, као и унапређењу српско- мађарских књижевних, уметничких, културих и духовних веза. Повељу и медаљу са ликом Јакова Игњатовића, аутора Небојше Митрића, академског вајара, у име Задужбине предао је др Радомир Ластић, почасни председник задужбине.

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести