Звуци и тактови џеза од сада све чешћи у граду

Традиционални Новосадски џез фестивал, једна од најпопуларнијих музичких манифестација, 18. пут ће бити одржан од 10. до 12. новембра и као и досад понудити публици концерте џез

музике у извођењу музичара из Америке, Европе и региона, као и Новог Сада. Мада фестивал почиње званично 10, већ од 3. новембра ће бити најављиван и промовисан готово свакодневним уводним програмом, састављеним од концерата, радионица и предавања.

Тако ће се звуци и тактови џез музике све чешће чути већ наредних дана у нашем граду, проглашеном за Европску престоницу културе 2021, што, по речима извршног продуцента 18. Новосадског џез фестивала Весне Каћански, значи да ништа више неће бити као досад, и да је и на овој манифестацији такође обавеза и одговорност да буде што боља.

- Ништа више није исто, дефинитивно, 1500 градова ове величине постоји у Европи, и бити престоница културе је заиста велика част и обавеза - истакао је  на конференције за новинаре и програмски директор Новог Сада Европске престонице културе 2021 Момчило Бајац, најављујући већ неке кораке који се предузимају у представљању Новог Сада као културне средине, у чему и џез музика има своје место.

Свака манифестација, или фестивал овог типа, зато треба да преживи и неку трансформацију, да се усаврши и тако ће бити и са Новосадским џез фестивалом, најавила је Весна Каћански, додајући да из године у годину они теже да фестивал буде бољи, у односу на услове које обезбеђују сами, и оне које им финансијери понуде. 

Главни програм Новосадског џез фестивала, као и досад, чине концерти у Српском народном позоришту, где ће сваке вечери свирати три ансамбла, поменула је Весна Каћански, представљајући овогодишњи програм. Након свечаног отварања прве вечери 10. новембра наступиће Васил Хаџиманов бенд са гостом из Француске, саксофонистом Жилијеном Луроом, затим Сузана Савоф из Аустрије, пијанисткиња и певачица, са пратећим музичарима, и саксофониста Маркус Стрикланд из Америке и његов “Тви-лајф”, у којем су заступљени бубњеви, контрабас и клавијатуре.

Друго вече такође започиње наступом саксофониста, овог пута то су Американац Тим Грин и члан трија “Трип” Ленарт Кречич из Словеније, руководилац тамошњег Биг бенда, а ту су и контрабасиста Милан Николић и бубњар Владимир Костадиновић из Аустрије. Након њих публика ће чути глас Амине Клодин Мајерс и њену пратњу за клавиром. Вече ће бити завршено музиком трија Дејва Дагласа, трубача, Марка Рибота гитаристе и бубњара Сусија Ибаре.

Треће завршне вечери прво ће наступити Милена Јанчурић груп, у којој је, у ову новосадску флаутисткињу, још шесторо музичара из Бразила, САД, Израела и нашег града. Затим следи наступ Роберта Гата (бубњеви, перкусије, електроника) и “Перфектрија”. У самој завршници фестивала чућемо саксофонисту Јурета Пукла и трубача Данијела Нојсига, у квинтету у којем је и бубњар Грегори Хачинсон.

Сваке вечери након концерата, у клубу СНП -а ће бити организован џем сешн. Међу пратећим програмима Весна Каћански је издвојила радионице које ће се одвијати по програму “Ел система”, у сарадњи са Центром за социјални рад у Новом Саду, затим радионице у ШОСО “Милан Петровић” и ОМШ “Јосип Славенски”. Све радионице ће бити заједно представљене 8. новембра у Клубу “Трибина младих” Културног центра Новог Сада, који је организатор фестивала.

Један од догађаја који ће најавити фестивал биће и концерт “Њу спарк џез оркестра” у КЦНС, на којем ће наступити музичарке из региона, које имају класично музичко образовање, а свирају џез.

Карте за Новосадски џез фестивал ће бити у продаји од 3. новембра а стајаће 800 динара за појединачну карту и 2.000 за комплет.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести