Португалској држави одобрена продаја 85 Мироових дела

Ажурирано пре 2 године 15 недеља

Колекција од 85 дела каталонског надреалистичког сликара Хуана Мироа, коју је португалска влада намеравала да прода како би повратила део новца уложеног у спашавање пропале Португалске пословне банке (БНП),

 ипак неће бити уврштена у културну баштину Португала, чиме је одобрено њено изношење на аукцију.
Генерална дирекција португалске баштине изјаснила се против одлуке да се слике нађу на њеном списку, што би отежало њихово изношење из земље и продају на лицитацији.

Мироове слике, у власништву португалске државе од национализације банке БНП 2008. године, требало је да буду продате у јуну, у Лондону, у организацији аукцијске куће Кристи.

Продаје је стопирана крајем априла одлуком административног суда у Лисабону, којом је забрањено изношење колекције ван земље у склопу процедуре "заштите културног наслеђа".

У Португалу је више од 9.000 људи потписало онлајн петицију којом се тражило да Мироова дела остану у земљи. Критичари владине одлуке истицали су да држава не води рачуна о "непроценљивој нематеријалној вредности" колекције за Португал, те да влада "мисли и вреднује само новац".
Како преноси АФП, Мироова колекција је процењена на 36,4 милиона евра.

Највреднија слика ове збирке, "Жене и птице" (Femmes et Oiseaux) из 1968. могла би да дотигне између 6,5 и 11,5 милиона долара.

До сада најскупље продато Мироова дело је "Слика: плава звезда" (Peinture: Etoile Bleue), која је 2012. у Лондону премашила своту од 37 милиона долара. Кристи је колекцију описала као "једну од највећих и најимпресивнијих понуда дела шпанског уметника која је икада стављена на аукцију".
(Танјуг)

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари